FRANSK FLÄSKHARE
4 portioner
1 kg fläskhare (karré)
25 - 50 g smör eller margarin
1 vitlöksklyfta
salt, nymalen peppar
1 tsk paprika
2 stora, gula lökar
2 - 3 stora morötter
5 - 6 potatisar
1 kvist timjan
eller ½ tsk smulad timjan
4 - 5 dl buljong
hackad persilja
Dela den skalade vitlöksklyftan på längden i 4 klyftor. Skär 4 små fickor mellan fettkanten och köttet och stick in vitlöken där. Krydda köttet med en blandning av paprika, salt och nymalen peppar. Lägg köttet i en mycket liten, välsmord långpanna eller i ett eldfast fat. Sätt fatet i 225° ugn ca 20 minuter eller tills köttet är brynt.
Gör under tiden i ordning grönsakerna och skär lök, morötter och potatis i tunna skivor. Ta köttet ur ugnen så snart det fått färg. Lägg det åt sidan och häll av den feta sky som bildats, men spara litet. Lägg grönsakerna varvvis i botten på långpannan/fatet och krydda med söndersmulad timjan, salt och peppar. Droppa över litet av den feta skyn. Skjut grönsakerna något åt sidorna och placera fläskharen i den fördjupning som bildas mitt i grönsakerna.
Tillsätt buljongen - avsmaka den innan rätten börjar tillagas, för om den skulle ha för kraftig sälta utesluts allt övrigt salt i receptet. Sätt fläskharen tillbaka i 160° ugn ca en knapp timme för att långsamt eftersteka tills den är mör. Passa på så att grönsakerna inte blir för torra. Tillsätt i så fall litet mer buljong.
Skär upp köttet i ej för tunna skivor och lägg dem över grönsakerna. Servera fläskharen direkt ur fatet, men strö först finhackad persilja över.
VARIATION:
Fläskharen kan späckas med små kvistar rosmarin. Den kryddas med salt och peppar och bryns enligt föregående recept. Skivad potatis, 20 små hela lökar och 1 burk hela, konserverade tomater varvas på fatets botten. Grönsakerna smaksätts med krossad vitlök, salt och peppar. Tillsätt buljong och efterstek som tidigare angivits.
TIPS:
Välj ut den del av fläskkarrén som sitter närmast nacken. Fettkanten måste finnas kvar, så att köttet inte blir för torrt när det steks. Fettet skärs senare bort på tallriken. Även bogstek tillagas på detta sätt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar