RÖDVINSMARINERAD GRISSTEK
6 portioner
1½ kg mager fläskkarré eller bogstek
50 g smör eller margarin
Redning:
1 - 2 msk mjöl
finhackad persilja
Koklag:
½ flaska enkelt, rött vin
2 lagerblad
1 krm torkad rosmarin
½ tsk nymalen peppar
1 kvist timjan
1 knippa persilja
2 morötter
1/4 rotselleri
15 schalottenlökar
½ - 1 tsk krossade enbär
finhackad persilja
Lägg köttet i en skål och häll rödvinet över. Bind ihop örtkryddorna till en bukett och lägg den samt de torra kryddorna i vinet. Ställ det täckta, marinerade köttet i kylen och vänd det då och då. Ta köttet ur lagen efter ett dygn och torka av det med hushållspapper.
Stek köttet i matfettet tills det fått fin färg på alla sidor (helst i gjutjärnsgryta). Krydda med salt och peppar. Tillsätt efter hand rödvinslagen och låt fläskharen långsamt steka/sjuda (med locket på glänt) ca 3/4 timme. Ta upp kryddbuketten, tillsätt de slantade morötterna, rotsellerin i tärningar och de skalade schalottenlökarna. Lägg på locket, stek köttet ytterligare ca 3/4 timme eller tills det är mört. Tiden beror på köttets tjocklek och kvalitet. Tillsätt ev litet buljong under efterstekningen.
Ta upp steken, packa den i folie och lyft upp grönsakerna med hålslev. Håll allt varmt. Sila skyn. Vispa mjöl och vatten till en redning. Späd skyn med den under ständig vispning. Koka ihop såsen några minuter och smaksätt den ytterligare om så behövs.
Skär upp köttet i lagom tunna skivor och lägg dem på ett varmt fat med grönsakerna runt omkring. Strö den hackade persiljan över och servera rätten med ett luftigt potatismos, sås och sallad på haricots verts.
VARIATION PÅ MARINADER I:
Byt ut rödvinet mot vitt vin.
VARIATION II:
3 delar olja, 1 del vinäger eller citronsaft, 2 klyftor krossad vitlök, 1 krm salvia, 1 msk kinesisk soya. Köttet läggs att dra i marinaden 1 dygn. Vänd ofta på köttet. Följ i övrigt föregående beskrivning, men tillsätt buljong i stället för marinad vid stekningen.
VARIATION PÅ RÄTTEN:
Grisens samtliga magra delar kan marineras och stekas på samma sätt.
VARIATION PÅ TILLBEHÖR:
Stek utan några örtkryddor i skyn. Servera i stället steken med ugnsstekta hela tomater, råstekt potatis och en vattenkrassesallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar