tisdag 9 maj 2017

Ugnsbakad lax med vinsås

UGNSBAKAD LAX MED VINSÅS

Fresta middagsgästerna med fin filé! Bjud på gratinerad lax med krämig vinsås och skaldjur. Det blir garanterad succé.

4 portioner

1 purjolök
2 msk smör eller margarin
100 g sockerärter
ca 700 g laxfilé i portionsbitar
2 dl crème fraîche
1 dl vitt vin
150 g skalade räkor
140 g kräftstjärtar
½ dl finhackad dill


Sätt ugnen på 225°.

Strimla och fräs purjolöken blank och smidig i matfett utan att den tar färg. Koka sockerärterna ca 1 minut, spola av dem i kallt vatten och halvera. Fördela purjolök och sockerärter i en smord ugnsform. Lägg laxen ovanpå.

Koka upp crème fraîche och vin. Ta kastrullen från färmen och vänd ned räkor, kräftstjärtar och dill. Häll såsen över laxen och tillaga mitt i ugnen ca 15 minuter.

Servera med t ex pressad potatis, kokt grön sparris och citron.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar