fredag 12 maj 2017

Färsbiffar i mustig rödvinssås

FÄRSBIFFAR I MUSTIG RÖDVINSSÅS

Det doftar vitlök och timjan om denna läckra rätt, som för tankarna till en fransk bistro.

4 portioner

Färsbiffar:
500 g nötfärs
2 tsk tomatpuré
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
smör eller margarin till stekning

Sås:
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 champinjoner
20 g rökt sidfläsk eller bog
några timjankvistar
1 dl rödvin
4 dl köttbuljong
1 dl crème fraîche
2 msk kinesisk soya
2 msk vetemjöl
1 tsk socker
½ tsk salt
2 krm vitpeppar

Tillbehör:
12 schalottenlökar
4 morötter
150 g champinjoner
300 g frysta haricots verts
700 g färdig potatisgratäng (eller gör egen)


Sås:
Skala lök och vitlök. Hacka svamp, lök, vitlök och fläsk. Fräs det i matfett och tillsätt timjan, rödvin och buljong. Sjud såsen 20 minuter utan lock. Sila och tillsätt crème fraîche, soya och mjöl utrört i litet kallt vatten. Sjud 5 minuter och smaka av med socker, salt och peppar.

Tillbehör:
Skala lök och morötter. Skär morötterna i skivor. Dela stora lökar och champinjoner i mindre bitar. Stek lök och morötter i matfett tills de blir mjuka. Låt svampen steka med mot slutet. Koka de frysta bönorna och värm ev färdig gratäng enligt anvisning på förpackningen.

Biffar:
Blanda färsen med tomatpuré, salt och peppar. Forma 8 biffar och stek dem i matfett. 

Servera biffarna med såsen, svampblandningen, haricots verts och potatisgratäng.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar