söndag 22 mars 2015

Dagens recept: Ostfylld köttfärs i form

DAGENS RECEPT 15-03-22


OSTFYLLD KÖTTFÄRS I FORM

Eftersom den här färsen gräddas i form i ugnen kan den göras ganska lös och blir därigenom både saftig och god. Ostskivor som fyllning ger en fin smak åt färsen.

4 - 6 portioner

500 g blandfärs
1½ tsk salt
2 krm vit- eller svartpeppar
1 ägg
1 finstrimlad purjolök
1 dl vitt, okryddat ströbröd
2½ dl vatten eller mjölk
ca 150 g god ost i skivor
kryddgrönt och sallad

Till 2 - 3 portioner:
Hälften av ingredienserna, men ta
bara 1 dl vätska att späda med.

Till 8 - 10 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Grädda 2 formar.


Lägg köttfärsen i en skål och tillsätt salt, peppar och ägg. Arbeta färsen smidig. Tillsätt purjolöken. Låt ströbrödet svälla i vätskan en stund och späd därefter färsen med ströbrödsblandningen, litet i sänder, till en smidig och jämn färs. Den blir ganska lös. Lägg hälften av färsen i en smord, avlång brödform. Lägg ostskivorna i ett lager på färsen, lägg på resten av färsen och jämna till den på ytan.

Grädda färsen i ugn vid 175 grader ca 45 minuter eller tills den fått lätt färg och verkar genomgräddad. Pröva med sticka. Är köttsaften som sipprar ut fortfarande röd måste du steka färsen ytterligare ca 10 minuter. Stektiden eror på hur hög färsen är i formen.

Låt färsen stelna till i formen en stund och stjälp sedan upp den. Skär den i skivor. Garnera gärna med klippt grönt och sallad och om du har äggskivor över kan du även garnera med dem.

Gott att servera med kokt eller råstekt potatis, en råkostsallad och ev lingonsylt.


Ca 20 minuter att förbereda
45 - 55 minuter att ugnssteka


Annorlunda:
Gör färsen som i vårt recept, men blanda i 1 dl rårivet rotselleri och 1 dl rårivet syrligt äpple. Krydda med litet curry eller paprikapulver. Uteslut osten. Lägg färsen i en smord, avlång form och stek den som i vårt recept. Servera den med råkostsallad.

Billigare:
Byt ut hälften av färsen mot keso. Späd med vatten, men ta bara 1½ dl vätska till vårt recept. Krydda gärna litet extra då keso har väldigt litet smak. I övrigt som i vårt recept.

Festligare:
Blanda färsen som i vårt recept. Tillsätt den strimlade purjolöken men också 1½ dl finhackade inlagda rödbetor, 2 - 3 msk kapris och 3 msk hackad persilja. Uteslut osten och lägg i stället 4 baconskivor i färsen. I övrigt som i vårt recept.

Kom ihåg:
Det är alltid bäst att blanda saltet direkt i färsen innan du börjar späda den med vätska. Saltet binder nämligen vätska och färsen blir smidigare och håller ihop bättre då.

Köttfärs är en färskvara med relativt begränsad hållbarhet. Det är alltså bäst att tillaga den samma dag du köpt den (det där har förändrats nu ...). Om du måste förvara den, så låt den ligga i kylskåp. Lägg gärna färsen i en skål.

Tips och idéer:
Om du vill kan du blanda riven ost i färsen i stället för att lägga ostskivor i den. Riv då osten på grövsta sidan av rivjärnet.

Du kan också blanda i litet ädelost (grönmögelost). Beräkna 2 msk ädelost och 4 msk vanlig riven ost till vår sats färs.

Kryddpeppar och litet malda nejlikor är gott att smaksätta köttfärs med.

Frys in:
Den här färsen går utmärkt att frysa in. Laga gärna 2 formar på en gång och frys den ena när den är absolut kall. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 3 månader.


Från Nya Mästerkocken 1984


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar