DAGENS RECEPT 15-03-23
INKOKT REGNBÅGSLAX
Regnbåge heter denna lilla laxfisk, som förr felaktigt kallades forell. Den är god att både koka och steka och blir verklig festmat till rimligt pris. Numera odlas den på de flesta håll.
4 portioner
1 - 1 1/4 kg regnbågslax (4 fiskar)
2 tsk salt
Lag:
2 dl vatten
1 msk vinäger
1 skivad purjolök
några hela vit- och kryddpepparkorn
1 lagerblad
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Skölj snabbt av fisken. Rensa den men låt huvudena vara kvar. Gnid in fisken med saltet och lägg den i en låg, vid kastrull.
Blanda samman alla ingredienserna till lagen i en kastrull. Låt lagen koka upp och koka ett par minuter. Häll den varma lagen över fisken i kastrullen, låt det hela sjuda upp och sedan sjuda på svag värme ca 10 minuter eller tills fisken verkar genomkokt. Lossa försiktigt vid den tjockaste delen av ryggen och se om fisken är färdig.
Ta upp fisken och lägg den på ett fat. Häll över litet av lagen. Servera fisken varm med nykokt potatis, hollandaisesås och gärna också en sallad. Eller låt fisken kallna och servera den med majonnäs- eller gräddfilssås med senap och örtkryddor och kokt potatis. Ärter, gröna bönor eller sparris passar till både varm och kall fisk.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 10 minuter att koka
Enklare:
Lägg fiskarna på ett smort ugnssäkert fat. Häll över lagen och täck med dubbelt smörpapper eller aluminiumfolie. Koka fisken i ugn vid 200 grader ca 25 minuter eller tills fisken är genomkokt. Koktiden beror på tjockleken på fisken, regnbågslax kokar ganska snabbt. Pröva fisken efter ca 20 minuter. Ta vara på spadet. Du kan göra en god sås genom att reda av det med äggula och litet grädde. Sila spadet. Vispa samman äggula och 1 dl grädde. Häll det heta spadet över ägguleblandningen och häll tillbaka i en kastrull. Låt det sjuda upp under vispning. Använd träsked eller trävisp. Smaksätt såsen, gärna med litet citron eller hackad dill, färsk eller djupfryst.
Annorlunda:
Blanda spadet efter fiskkokningen med 2 hårdkokta hackade ägg, 2 msk finhackad persilja eller dill och 1 msk smör eller margarin. Servera det till den varma fisken.
Kom ihåg:
Den odlade regnbågslaxen har ljusare kött än den som lever fritt. Regnbågslaxen liknar mest den vanliga laxen. Den innehåller ca 18% protein och ungefär 12% fett.
Du kan fylla fisken med en blandning av finhackad gul lök, finhackade tomater, finhackad persilja och litet timjan innan du kokar den i ugnen. Beräkna 1 gul lök, 2 tomater, 4 msk hackad persilja och 1 tsk timjan till 4 fiskar.
Tips och idéer:
Det är viktigt att du äter fisk som ger dig bl a viktiga mineralämnen och vitaminer. Du får både kalcium, fosfor, litet järn och jod från saltvattensfisk. I fetare fisk, t ex regnbågslax, finns dessutom både A- och D-vitamin.
Använd alltid spadet när du kokat fisk. Det innehåller både smak- och näringsämnen och kan användas till sås, soppa och stuvning.
Frys in:
Du kan frysa in den här rätten. Låt den bli alldeles kall. Lägg den i aluminiumformar eller plastaskar. Sila över lagen. Förpacka med ytteremballage, t ex fryspåse. Förvaringstid 2 - 3 månader.
Från Nya Mästerkocken 1984
INKOKT REGNBÅGSLAX
Regnbåge heter denna lilla laxfisk, som förr felaktigt kallades forell. Den är god att både koka och steka och blir verklig festmat till rimligt pris. Numera odlas den på de flesta håll.
4 portioner
1 - 1 1/4 kg regnbågslax (4 fiskar)
2 tsk salt
Lag:
2 dl vatten
1 msk vinäger
1 skivad purjolök
några hela vit- och kryddpepparkorn
1 lagerblad
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Skölj snabbt av fisken. Rensa den men låt huvudena vara kvar. Gnid in fisken med saltet och lägg den i en låg, vid kastrull.
Blanda samman alla ingredienserna till lagen i en kastrull. Låt lagen koka upp och koka ett par minuter. Häll den varma lagen över fisken i kastrullen, låt det hela sjuda upp och sedan sjuda på svag värme ca 10 minuter eller tills fisken verkar genomkokt. Lossa försiktigt vid den tjockaste delen av ryggen och se om fisken är färdig.
Ta upp fisken och lägg den på ett fat. Häll över litet av lagen. Servera fisken varm med nykokt potatis, hollandaisesås och gärna också en sallad. Eller låt fisken kallna och servera den med majonnäs- eller gräddfilssås med senap och örtkryddor och kokt potatis. Ärter, gröna bönor eller sparris passar till både varm och kall fisk.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 10 minuter att koka
Enklare:
Lägg fiskarna på ett smort ugnssäkert fat. Häll över lagen och täck med dubbelt smörpapper eller aluminiumfolie. Koka fisken i ugn vid 200 grader ca 25 minuter eller tills fisken är genomkokt. Koktiden beror på tjockleken på fisken, regnbågslax kokar ganska snabbt. Pröva fisken efter ca 20 minuter. Ta vara på spadet. Du kan göra en god sås genom att reda av det med äggula och litet grädde. Sila spadet. Vispa samman äggula och 1 dl grädde. Häll det heta spadet över ägguleblandningen och häll tillbaka i en kastrull. Låt det sjuda upp under vispning. Använd träsked eller trävisp. Smaksätt såsen, gärna med litet citron eller hackad dill, färsk eller djupfryst.
Annorlunda:
Blanda spadet efter fiskkokningen med 2 hårdkokta hackade ägg, 2 msk finhackad persilja eller dill och 1 msk smör eller margarin. Servera det till den varma fisken.
Kom ihåg:
Den odlade regnbågslaxen har ljusare kött än den som lever fritt. Regnbågslaxen liknar mest den vanliga laxen. Den innehåller ca 18% protein och ungefär 12% fett.
Du kan fylla fisken med en blandning av finhackad gul lök, finhackade tomater, finhackad persilja och litet timjan innan du kokar den i ugnen. Beräkna 1 gul lök, 2 tomater, 4 msk hackad persilja och 1 tsk timjan till 4 fiskar.
Tips och idéer:
Det är viktigt att du äter fisk som ger dig bl a viktiga mineralämnen och vitaminer. Du får både kalcium, fosfor, litet järn och jod från saltvattensfisk. I fetare fisk, t ex regnbågslax, finns dessutom både A- och D-vitamin.
Använd alltid spadet när du kokat fisk. Det innehåller både smak- och näringsämnen och kan användas till sås, soppa och stuvning.
Frys in:
Du kan frysa in den här rätten. Låt den bli alldeles kall. Lägg den i aluminiumformar eller plastaskar. Sila över lagen. Förpacka med ytteremballage, t ex fryspåse. Förvaringstid 2 - 3 månader.
Från Nya Mästerkocken 1984
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar