DAGENS RECEPT 15-03-24
MARIES TOMATSÅS
Det här är ett mycket personligt och fint recept på en dryg och mustig tomatsås. Den passar utmärkt till kokt ris eller pasta, den är härlig till kokta grönsaker (t ex vitkål eller blomkål) och smakar förträffligt till köttfärs, köttbullar, biffar eller kotletter.
4 portioner
2 msk matolja
3 msk finhackad gul lök
3 msk finhackad persilja
2 krossade vitlöksklyftor
1 krossat lagerblad
1 burk krossade tomater, 400 g
1 - 1½ tsk salt
½ tsk timjan
½ tsk rosmarin
½ tsk senapspulver
ev ½ msk potatismjöl
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Förbered alla ingredienserna. Ta fram en tjockbottnad kastrull eller liten stekgryta. Häll oljan i kastrullen och låt den hettas upp, men den får inte ryka. Tillsätt lök, persilja, vitlök och lagerblad. Låt allt fräsa ett par minuter. Tillsätt tomaterna med sitt spad. Låt det hela koka upp och sedan sjuda på svag värme ca 15 minuter. Smaksätt med salt, timjan, rosmarin och senapspulver.
Låt såsen sjuda ytterligare minst 5 minuter eller tills den blivit simmig och doftar gott av kryddorna. Om du tycker att såsen verkar tunn kan du försiktigt reda av den med ½ msk potatismjöl utrört i litet vatten. Såsen får sedan inte koka mer, utan ska bara sjuda upp tills du ser första bubblan.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 20 minuter att koka
Kom ihåg;
Det finns flera tomatkonserver i handeln, med olika smak och konsistens.
Tomatjuice är helt enkelt den pressade tomatsaften.
Krossade tomater är vad namnet anger, konserverade krossade tomater med spad.
Hela tomater finns också burkkonserverade i spad.
Tomatpuré är den rena, okryddade tomatmassan från tomater. Stark och koncentrerad.
Tomatketchup är en kryddig tomatsås. Den är smaksatt med bl a vinäger och socker.
Chilisås är också en kryddad tomatsås, men den är ofta något grövre i konsistensen och inte fullt så söt som tomatketchup.
Använd tomatpuré eller krossade tomater till maträtter, såser och soppor. Dessa okryddade produkter passar alltid bäst i mat. Vill du däremot servera en kryddig sås till mat, väljer du tomatketchup eller chilisås.
Du kan krydda vår tomatsås med andra kryddor än dem vi föreslår. Tänker du servera såsen till lammkött är det gott med curry, dragon, salvia eller oregano. Till rätter av fläskkött kan du välja timjan, senap eller mejram. Till köttfärsrätter smakar det bra med paprika, grönpeppar, ingefära eller nejlikor. Till kyckling passar curry, basilika, dragon eller citronpeppar.
Tips och idéer:
Låt gärna en halv gul lök med ett par hela nejlikor instuckna sjuda med i såsen. Den får då extra god smak.
Det är praktiskt att duka med peppar- och saltkvarnar att krydda med vid bordet. Nymald peppar har alltid starkare och tydligare smak än färdigmald peppar. Grovt malet salt är både trevligt och gott att strö över maten.
Från Nya Mästerkocken 1984
MARIES TOMATSÅS
Det här är ett mycket personligt och fint recept på en dryg och mustig tomatsås. Den passar utmärkt till kokt ris eller pasta, den är härlig till kokta grönsaker (t ex vitkål eller blomkål) och smakar förträffligt till köttfärs, köttbullar, biffar eller kotletter.
4 portioner
2 msk matolja
3 msk finhackad gul lök
3 msk finhackad persilja
2 krossade vitlöksklyftor
1 krossat lagerblad
1 burk krossade tomater, 400 g
1 - 1½ tsk salt
½ tsk timjan
½ tsk rosmarin
½ tsk senapspulver
ev ½ msk potatismjöl
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Förbered alla ingredienserna. Ta fram en tjockbottnad kastrull eller liten stekgryta. Häll oljan i kastrullen och låt den hettas upp, men den får inte ryka. Tillsätt lök, persilja, vitlök och lagerblad. Låt allt fräsa ett par minuter. Tillsätt tomaterna med sitt spad. Låt det hela koka upp och sedan sjuda på svag värme ca 15 minuter. Smaksätt med salt, timjan, rosmarin och senapspulver.
Låt såsen sjuda ytterligare minst 5 minuter eller tills den blivit simmig och doftar gott av kryddorna. Om du tycker att såsen verkar tunn kan du försiktigt reda av den med ½ msk potatismjöl utrört i litet vatten. Såsen får sedan inte koka mer, utan ska bara sjuda upp tills du ser första bubblan.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 20 minuter att koka
Kom ihåg;
Det finns flera tomatkonserver i handeln, med olika smak och konsistens.
Tomatjuice är helt enkelt den pressade tomatsaften.
Krossade tomater är vad namnet anger, konserverade krossade tomater med spad.
Hela tomater finns också burkkonserverade i spad.
Tomatpuré är den rena, okryddade tomatmassan från tomater. Stark och koncentrerad.
Tomatketchup är en kryddig tomatsås. Den är smaksatt med bl a vinäger och socker.
Chilisås är också en kryddad tomatsås, men den är ofta något grövre i konsistensen och inte fullt så söt som tomatketchup.
Använd tomatpuré eller krossade tomater till maträtter, såser och soppor. Dessa okryddade produkter passar alltid bäst i mat. Vill du däremot servera en kryddig sås till mat, väljer du tomatketchup eller chilisås.
Du kan krydda vår tomatsås med andra kryddor än dem vi föreslår. Tänker du servera såsen till lammkött är det gott med curry, dragon, salvia eller oregano. Till rätter av fläskkött kan du välja timjan, senap eller mejram. Till köttfärsrätter smakar det bra med paprika, grönpeppar, ingefära eller nejlikor. Till kyckling passar curry, basilika, dragon eller citronpeppar.
Tips och idéer:
Låt gärna en halv gul lök med ett par hela nejlikor instuckna sjuda med i såsen. Den får då extra god smak.
Det är praktiskt att duka med peppar- och saltkvarnar att krydda med vid bordet. Nymald peppar har alltid starkare och tydligare smak än färdigmald peppar. Grovt malet salt är både trevligt och gott att strö över maten.
Från Nya Mästerkocken 1984
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar