fredag 27 mars 2015

Dagens recept: Örtmarinerade lammspjäll

DAGENS RECEPT 15-03-27


ÖRTMARINERADE LAMMSPJÄLL

Lamm hör våren till och här bjuder vi på örtmarinerade lammspjäll som antingen grillas eller steks i ugn. Trevlig bjudmat, lätta att göra i ordning och verkligt goda i smak.

4 - 5 portioner

1 1/4 kg lammbringa, knäckt

Marinad:
3 dl rödvin
1 dl matolja
2 krm mejram
2 krm oregano
2 lagerblad
1 skivad rödlök

Stekning:
2 msk smält smör eller margarin
1 tsk salt
marinad

Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.

Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser,
men bara 1½ sats marinad.


Putsa lammbringan, torka av den och lägg den i ett djupt fat. Blanda samman alla ingredienserna till marinaden. Häll den över köttet och låt det stå på kall plats ca 4 timmar, gärna längre.

Ta upp köttet och torka av det. Lägg det på ett galler till en långpanna. Krydda med salt och pensla med smält matfett. Stek i ugn vid 175 grader ca 1 timme eller tills lammbringan fått fin färg, verkar genomstekt och benen precis börjar lossna. Ös då och då under stekningen med marinad, det ger en härlig smak.

Skär upp lammbringan längs benen i jämna bitar.

Gott att servera med hasselbackspotatis eller ugnsstekt klyftpotatis, sallad och gott bröd. Eller bjud skivade tomater och citroner och gärna också avocado till.


Ca 5 minuter att förbereda
Ca 4 timmar eller längre att marinera
Ca 1 timme att ugnssteka


Annorlunda:
Du kan välja en annan marinad till köttet än rödvinsmarinad. Pröva gärna att låta spjällen dra i en blandning av 4 dl svagdricka eller lättöl, 2 msk ättiksprit, 3 msk socker, 2 rödlökar, 1 lagerblad och 1 tsk dragon eller oregano.

Du kan också pröva en soyamarinad gjord på 1½ dl matolja, 3/4 dl soya, 2 krm timjan, 2 krm mejram, 2 krm mald ingefära och 1 krossad vitlöksklyfta. Denna marinad ger kraftigare färg åt köttet.

Köttet måste alltid ligga ordentligt nere i marinaden. Om den inte täcker köttet måste du vända det flera gånger under marineringen.

Kom ihåg:
Blanda aldrig salt i marinaden när du ska marinera kött. Salt drar ut köttsaft, det är alltså bättre att salta köttet efter marineringen.

Du kan krydda marinaden med en blandning av dina egna favoritkryddor. Det är ofta svårt att krydda rätt, det finns alltid personer som inte tycker om eller inte tål den eller den kryddan. Att vara måttfull när det gäller kryddning är en god regel. Ställ gärna fram fler kryddor på bordet för var och en att variera med.

Tips och idéer:
Om du vill kan du steka 12 - 16 hela små lökar med lammbringan i ugnen. Skala lökarna och förväll dem 2 - 4 minuter. Ta upp dem och låt dem rinna av. Lägg dem runt spjället efter halva stektiden och låt dem steka med. Späd ev lammbringan med litet av lökspadet mot slutet av stekningen.

Frys in:
Det går fint att frysa in denna rätt. Låt den kallna ordentligt. Förpacka väl i tätt frysemballage, gärna både folie och ytterpåse av plast. Benen från lammbringan kan annars skära hål på emballaget. Förvaringstid ca 3 månader.


Från Nya Mästerkocken 1984


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar