RABARBERSOPPA MED VIT CHOKLADMOUSSE
OCH SÖTA SMULOR
En frisk fläkt som lättar upp efter en måltid. Elegant, stilrent och vackert!
4 portioner
300 g rabarberstjälkar
1 dl vitt vin
1½ dl vatten
½ vaniljstång, stång samt frön
maizena
Smuldeg:
50 g rumstempererat smör eller margarin
1 dl vetemjöl
3/4 dl socker
½ dl havregryn
3/4 dl grovhackad mandel
Vit chokladmousse:
150 g hackad vit choklad
3 äggulor
3 dl vispad vispgrädde
ev jordgubbar till garnering
Skär rabarbern i bitar på ca 2 cm. Koka upp med vin, vatten, socker, vaniljstång och frön och låt sjuda ca 5 minuter, tills rabarbern är mjuk. Sila bort rabarberbitarna, koka sedan upp igen och red av med maizena. Låt svalna och ställ i kylskåp.
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda alla ingredienser till smuldegen för hand och bred ut den på en plåt med bakplåtspapper. Baka ca 10 minuter tills den får en gyllene färg. Låt svalna och bryt loss lagom stora bitar.
Smält vit choklad över vattenbad. Lägg äggulorna i en bunke och vispa försiktigt i den smälta chokladen i en tunn stråle. Rör ned 1 msk grädde för att jämna ut temperaturen, vänd därefter i resterande grädde och ställ kallt.
Häll ca 1½ dl soppa i en djup tallrik eller i ett glas. Lägg en sked vit chokladmousse i soppan och strö över litet smuldeg. Garnera ev med jordgubbar och servera direkt.
Recept från Louise Johansson, vinnare av Sveriges Mästerkock 2011
OCH SÖTA SMULOR
En frisk fläkt som lättar upp efter en måltid. Elegant, stilrent och vackert!
4 portioner
300 g rabarberstjälkar
1 dl vitt vin
1½ dl vatten
½ vaniljstång, stång samt frön
maizena
Smuldeg:
50 g rumstempererat smör eller margarin
1 dl vetemjöl
3/4 dl socker
½ dl havregryn
3/4 dl grovhackad mandel
Vit chokladmousse:
150 g hackad vit choklad
3 äggulor
3 dl vispad vispgrädde
ev jordgubbar till garnering
Skär rabarbern i bitar på ca 2 cm. Koka upp med vin, vatten, socker, vaniljstång och frön och låt sjuda ca 5 minuter, tills rabarbern är mjuk. Sila bort rabarberbitarna, koka sedan upp igen och red av med maizena. Låt svalna och ställ i kylskåp.
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda alla ingredienser till smuldegen för hand och bred ut den på en plåt med bakplåtspapper. Baka ca 10 minuter tills den får en gyllene färg. Låt svalna och bryt loss lagom stora bitar.
Smält vit choklad över vattenbad. Lägg äggulorna i en bunke och vispa försiktigt i den smälta chokladen i en tunn stråle. Rör ned 1 msk grädde för att jämna ut temperaturen, vänd därefter i resterande grädde och ställ kallt.
Häll ca 1½ dl soppa i en djup tallrik eller i ett glas. Lägg en sked vit chokladmousse i soppan och strö över litet smuldeg. Garnera ev med jordgubbar och servera direkt.
Recept från Louise Johansson, vinnare av Sveriges Mästerkock 2011
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar