MARÄNG MED KOKOSGLASS OCH LEMONCURD
En svalkande dessert med syrlighet som går hem hos alla.
4 portioner
Maräng:
3 äggvitor (spara gulorna)
1 tsk färskpressad citronsaft
½ dl + 1/4 dl socker
1 1/4 dl florsocker
Kokosglass:
2 dl kokosmjölk
2 dl vispgrädde
3 äggulor
1 dl socker
2 msk Malibu kokoslikör
Lemon curd:
2 citroner
3 äggulor
2½ dl socker
75 g smör eller margarin
Till servering:
2 dl färska bär
ev 1 msk florsocker
Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa äggvitor, citronsaft och ½ dl socker med elvisp till ett vitt skum. Tillsätt resterande socker och vispa till ett fast marängskum - det tar ca 4 minuter. Sikta ned florsocker och vänd försiktigt runt så att luften behålls i smeten.
Spritsa små marängtoppar på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen 10 minuter. Sänk sedan ugnsvärmen till 100 grader och fortsätt gräddningen ca 90 minuter tills marängerna är torra.
Koka upp kokosmjölk och grädde i en kastrull. Vispa äggulor och socker lätt. Häll den varma kokosgrädden över äggsmeten och blanda. Häll tillbaka äggblandningen i kastrullen och värm under omrörning till 85 grader. Har du ingen termometer ser du att det är färdigt när det börjar tjockna.
Sila smeten genom en sil och låt svalna. Tillsätt kokoslikören och ställ sedan in i frysen så att den stelnar. Ta fram glassen ca 1 timme före servering och mixa i matberedare till glasskonsistens. Frys in glassen igen.
Pressa saften ur citronerna och riv det yttersta gula på skalet. Sjud citronsaft och -skal, äggulor och socker till lemon curden under omrörning tills det tjocknar. Tillsätt matfett och kyl ned.
Recept från Louise Johansson, vinnare av Sveriges Mästerkock 2011
En svalkande dessert med syrlighet som går hem hos alla.
4 portioner
Maräng:
3 äggvitor (spara gulorna)
1 tsk färskpressad citronsaft
½ dl + 1/4 dl socker
1 1/4 dl florsocker
Kokosglass:
2 dl kokosmjölk
2 dl vispgrädde
3 äggulor
1 dl socker
2 msk Malibu kokoslikör
Lemon curd:
2 citroner
3 äggulor
2½ dl socker
75 g smör eller margarin
Till servering:
2 dl färska bär
ev 1 msk florsocker
Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa äggvitor, citronsaft och ½ dl socker med elvisp till ett vitt skum. Tillsätt resterande socker och vispa till ett fast marängskum - det tar ca 4 minuter. Sikta ned florsocker och vänd försiktigt runt så att luften behålls i smeten.
Spritsa små marängtoppar på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen 10 minuter. Sänk sedan ugnsvärmen till 100 grader och fortsätt gräddningen ca 90 minuter tills marängerna är torra.
Koka upp kokosmjölk och grädde i en kastrull. Vispa äggulor och socker lätt. Häll den varma kokosgrädden över äggsmeten och blanda. Häll tillbaka äggblandningen i kastrullen och värm under omrörning till 85 grader. Har du ingen termometer ser du att det är färdigt när det börjar tjockna.
Sila smeten genom en sil och låt svalna. Tillsätt kokoslikören och ställ sedan in i frysen så att den stelnar. Ta fram glassen ca 1 timme före servering och mixa i matberedare till glasskonsistens. Frys in glassen igen.
Pressa saften ur citronerna och riv det yttersta gula på skalet. Sjud citronsaft och -skal, äggulor och socker till lemon curden under omrörning tills det tjocknar. Tillsätt matfett och kyl ned.
Recept från Louise Johansson, vinnare av Sveriges Mästerkock 2011
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar