lördag 7 mars 2015

Dagens recept: Currypanerade stekta fiskfiléer

DAGENS RECEPT 2015-03-07


CURRYPANERADE STEKTA FISKFILÉER

De här fiskfiléerna blir inte bara härligt gulbruna utan också synnerligen välsmakande av currypaneringen. Citron och gärna litet strimlad purjolök är särskilt gott till.

4 portioner

600 - 700 g fiskfiléer (kolja, spätta, torsk)
1 tsk salt

Panering:
1 ägg
3 msk vatten eller grädde
1 tsk curry
4 msk vetemjöl
2 msk finsiktat ströbröd

Stekning:
2 - 3 msk smör eller margarin
1 finstrimlad purjolök

citron

Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.

Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser men
bara 1½ sats panering.


Putsa och skölj snabbt av fiskfiléerna. Låt dem rinna av. Salta dem lätt och dela dem om de är stora. Vispa upp ägget med litet vatten eller grädde. Tillsätt curry och rör om väl. Häll blandningen på ett djupt fat. Blanda samman vetemjöl och ströbröd på ett annat fat. Doppa fiskfiléerna i äggblandningen och sedan i mjölblandningen. Se till att paneringen fäster väl runt om. Låt den torka till lätt.

Fräs upp den strimlade purjolöken i litet matfett i en stekpanna. Ta upp den och håll den varm. Torka ur pannan och bryn nytt matfett i den. Stek fiskfiléerna vackert bruna och frasiga och lägg efter hand upp dem på varmt fat. Strö purjolöken över.

Bjud fiskfiléerna med nykokt potatis eller kokt ris och med citronklyftor att pressa över.


Ca 10 minuter att förbereda
Ca 10 minuter att steka


Annorlunda:
Marinera fiskfiléerna ½ - 1 timme i en blandning av färskpressad citronsaft, litet matolja och hackad persilja. Beräkna saft av 1 citron, 1 dl matolja och 2 msk hackad persilja. Vänd filéerna då och då så att marinaden hinner tränga in i fisken. Panera och stek fiskfiléerna som i vårt recept.

Festligare:
Vispa upp 2 äggulor med ½ tsk salt och 2 krm curry. Rör försiktigt ned 1½ dl gräddfil. Doppa fiskfiléerna i denna blandning så att de täcks runt om och låt dem sedan ligga ½ - 1 timme i blandningen. Ta upp dem och panera dem som i vårt recept med kryddat mjöl. Stek filéerna och strö över 200 g färska, rensade räkor precis när rätten ska serveras. Servera kokt, gärna pressad potatis till.

Kom ihåg:
Curry är en blandning av flera olika kryddor, bl a svartpeppar, vitpeppar, paprika, koriander, muskot, kryddnejlikor, ingefära, gurkmeja, kanel och senap. Curry är en stark kryddblandning och du bör därför vara litet försiktig med den när du kryddar. Olika kryddfabrikanter har olika blandningar, som kan vara mer eller mindre starka. Pröva dig fram till en blandning som du tycker om.

Du får fram den fina smaken hos curry om du fräser den en stund i matfett.

Curry passar inte bara till risrätter utan också till både höns och kyckling, lamm- och kalvkött, fläsk och vissa skaldjur. Det är också gott med curry till äggrätter och pasta.

Tips och idéer:
Förvara alla kryddor svalt och mörkt och helst inte i en kryddhylla ovanför spisen. Då förlorar de snabbt smak och arom.

Välj gärna mörka burkar till kryddor - de s k apoteksburkarna är utmärkta.

Skruva alltid på locket väl när du tagit kryddor ur en burk - aromen förflyktigas snabbt.


Från Nya Mästerkocken 1984


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar