DAGENS RECEPT 15-03-06
FYLLDA ÄGG
Det är lätt att laga smårätter, som blir både goda och billiga, om man väljer ägg. Här har vi fyllt dem med en kryddig majonnässås - du kan också välja kaviar, ansjovis eller böckling som smaktillsats.
4 portioner
8 ägg
6 msk majonnäs
2 msk gräddfil
½ msk senap
1 msk finhackad persilja eller gräslök
litet grovkrossad röd- eller grönpeppar
salladsblad
2 tomater
strimlad purjolök
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Hårdkoka äggen, d v s låt dem sjuda ca 10 minuter i kokande vatten. Ta upp dem, spola dem med kallt vatten och skala dem.
Gör under tiden fyllningen. Blanda samman majonnäs, gräddfil och senap. Tillsätt det gröna. Dela äggen och lägg dem på väl sköljda avrunna salladsblad med en tomatskiva vid varje ägg. Lägg purjon i mitten.
Fyll äggen med 1 msk fyllning och strö över litet röd- eller grönpeppar. Servera med ett grovt, gott bröd.
Ca 15 minuter att tillaga
Annorlunda:
Smaksätt fyllningen till äggen med antingen 2 - 3 mosade ansjovisfiléer och 1 tsk finhackad rödlök
eller
1 rensad mosad böckling och 2 msk finhackade rödbetor
eller
1 msk finhackad kapris och 1 msk finhackad purjolök
eller
3 msk finhackad färsk gurka och 3 msk finhackade rädisor
eller
1 tsk curry, 100 g rensade räkor och 2 msk klippt dill
eller
2 msk leverpastej, 1 msk hackad persilja och 2 msk finhackad ättiksgurka. Uteslut då gräddfilen och minska majonnäsen till 3 msk, eller rör enbart ut leverpastejen med litet gurklag.
Kom ihåg:
När du förvarar ägg hemma i kylskåpet i sin förpackning bör du helst ställa dem med den trubbiga änden uppåt. Vänd annars kartongen då och då under förvaringen.
Förvara ägg svalt - helst i kylskåp eller i mycket kallt skafferi. Då håller de sig längre.
1 medelstort ägg väger ca 60 g. 1 stort ägg väger ca 70 g.
Det går ca 17 ägg på 1 kg.
Ta aldrig ägg direkt från kylskåpet och lägg i kokande vatten, då spricker de. Låt dem ligga i rumstemperatur en kort stund först.
Du kan också lägga ned äggen i kallt vatten när du ska koka dem. Då beräknar du koktiden från det att vattnet sjudit upp. Det tar ca 7 minuter för äggen att bli hårdkokta, ca 2 minuter att bli löskokta.
Tips och idéer:
Om du ska koka många ägg på en gång, som till påsk, kan det vara lämpligt att först knyta in äggen i en handduk eller att lägga dem i en korg (t ex en salladskorg) och sedan försiktigt sätta ned denna i det sjudande vattnet. Men du måste välja en rejäl, rymlig kastrull, så att alla äggen kommer ned under vattenytan. Det är också lättare att ta upp äggen på en gång, om du har dem samlade.
Från Nya Mästerkocken 1984
FYLLDA ÄGG
Det är lätt att laga smårätter, som blir både goda och billiga, om man väljer ägg. Här har vi fyllt dem med en kryddig majonnässås - du kan också välja kaviar, ansjovis eller böckling som smaktillsats.
4 portioner
8 ägg
6 msk majonnäs
2 msk gräddfil
½ msk senap
1 msk finhackad persilja eller gräslök
litet grovkrossad röd- eller grönpeppar
salladsblad
2 tomater
strimlad purjolök
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Hårdkoka äggen, d v s låt dem sjuda ca 10 minuter i kokande vatten. Ta upp dem, spola dem med kallt vatten och skala dem.
Gör under tiden fyllningen. Blanda samman majonnäs, gräddfil och senap. Tillsätt det gröna. Dela äggen och lägg dem på väl sköljda avrunna salladsblad med en tomatskiva vid varje ägg. Lägg purjon i mitten.
Fyll äggen med 1 msk fyllning och strö över litet röd- eller grönpeppar. Servera med ett grovt, gott bröd.
Ca 15 minuter att tillaga
Annorlunda:
Smaksätt fyllningen till äggen med antingen 2 - 3 mosade ansjovisfiléer och 1 tsk finhackad rödlök
eller
1 rensad mosad böckling och 2 msk finhackade rödbetor
eller
1 msk finhackad kapris och 1 msk finhackad purjolök
eller
3 msk finhackad färsk gurka och 3 msk finhackade rädisor
eller
1 tsk curry, 100 g rensade räkor och 2 msk klippt dill
eller
2 msk leverpastej, 1 msk hackad persilja och 2 msk finhackad ättiksgurka. Uteslut då gräddfilen och minska majonnäsen till 3 msk, eller rör enbart ut leverpastejen med litet gurklag.
Kom ihåg:
När du förvarar ägg hemma i kylskåpet i sin förpackning bör du helst ställa dem med den trubbiga änden uppåt. Vänd annars kartongen då och då under förvaringen.
Förvara ägg svalt - helst i kylskåp eller i mycket kallt skafferi. Då håller de sig längre.
1 medelstort ägg väger ca 60 g. 1 stort ägg väger ca 70 g.
Det går ca 17 ägg på 1 kg.
Ta aldrig ägg direkt från kylskåpet och lägg i kokande vatten, då spricker de. Låt dem ligga i rumstemperatur en kort stund först.
Du kan också lägga ned äggen i kallt vatten när du ska koka dem. Då beräknar du koktiden från det att vattnet sjudit upp. Det tar ca 7 minuter för äggen att bli hårdkokta, ca 2 minuter att bli löskokta.
Tips och idéer:
Om du ska koka många ägg på en gång, som till påsk, kan det vara lämpligt att först knyta in äggen i en handduk eller att lägga dem i en korg (t ex en salladskorg) och sedan försiktigt sätta ned denna i det sjudande vattnet. Men du måste välja en rejäl, rymlig kastrull, så att alla äggen kommer ned under vattenytan. Det är också lättare att ta upp äggen på en gång, om du har dem samlade.
Från Nya Mästerkocken 1984
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar