lördag 27 december 2014

5 såser till torsk och spätta

5 såser till torsk och spätta


KRASSESÅS

4 portioner

2 dl mjölk
2 msk vetemjöl
2 dl spad från den kokta fisken
½ dl klippt kryddkrasse
pressad citron
salt, peppar


Vispa ihop mjölk och vetemjöl i en kastrull och låt det koka upp. Häll i fiskspadet och låt det hela koka ca 3 minuter. Tillsätt krassen och smaksätt med citron, salt och peppar.


CRÈME FRAÎCHE-SÅS MED CITRON

4 portioner

2 dl spad från den kokta fisken
2 dl crème fraîche
salt, peppar
1 msk rivet skal av en citron
1 liten burk svart kaviar, 60 g


Häll fiskspad och crème fraîche i en kastrull, låt det koka upp och sedan koka på hög värme några minuter. Smaksätt med salt, peppar och rivet citronskal.

Vid serveringen hälls såsen över fisken och den svarta kaviaren klickas på.


GRÄDDFILSSÅS

2 portioner

1½ dl gräddfil
2 tsk majonnäs
2 msk finhackad ättiksgurka
½ msk kapris
1 krm socker


Blanda gräddfil och majonnäs. Tillsätt sedan ättiksgurka, kapris och socker. Gräddfilssåsen passar speciellt bra till stekt fisk och fiskpinnar.


OLIV- OCH TOMATSÅS

4 portioner

12 oliver
½ dl chilisås
1 tsk potatismjöl
2 dl crème fraîche


Skiva oliverna och lägg dem i en kastrull tillsammans med chilisås och potatismjöl. Häll i crème fraîche och låt såsen koka upp under omrörning.


HUMMERSÅS

6 portioner

1 burk hummersoppa, ca 300 g
2 dl vispgrädde eller crème fraîche
1 - 2 msk konjak


Häll hummersoppan i en kastrull och tillsätt grädde eller crème fraîche. Låt såsen koka upp och sedan koka ca 3 minuter. Därefter tillsätts konjaken.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar