lördag 27 december 2014

5 såser till lax

5 såser till lax


GRÄSLÖKSSÅS

4 portioner

1 dl vitt vin
1 dl fiskbuljong
2 dl crème fraîche
½ tsk salt
1 - 2 krm vitpeppar
1 dl finklippt gräslök
1 msk smör eller margarin


Blanda vin och fiskbuljong i en kastrull och låt det koka upp. Klicka crème fraîche och koka ihop såsen på stark värme 10 - 15 minuter. Vispa emellanåt och smaksätt med salt och peppar. Tillsätt gräslök och matfett och låt såsen koka upp igen.


ÄPPELSÅS

4 portioner

1 rött äpple
3 msk bostongurka
3 dl gräddfil


Kärna ur äpplet och skär det i bitar. Lägg det i en matberedare tillsammans med bostongurkan, häll i gräddfilen och kör såsen tills den blir slät.


CITRONSÅS

4 portioner

1 dl kvarg, t ex Kesella
1 msk pressad citron
½ tsk rivet citronskal
salt, peppar


Blanda Kesella med pressad citron och citronskal. Smaksätt med salt och peppar. Föredrar man en tunnare sås kan man späda den med litet mjölk eller vatten.


TARTARSÅS

6 portioner

2 dl gräddfil
1 dl grovt skuren gräslök
½ msk pickles
5 skalade schalottenlökar
1 dl vispgrädde
1 msk ljus senap


Lägg gräddfil, gräslök, pickles och lök i en matberedare. Häll i grädde och senap och kör såsen tills den blir slät.


SPENATSÅS

4 portioner

Ca 400 g djupfryst hackad spenat
2 dl mjölk
1 msk vetemjöl
1 dl fiskbuljong
salt, peppar
1 nyriven muskotnöt
1 msk smör eller margarin


Tina spenaten i en kastrull. Vispa ihop mjölk och vetemjöl och rör ned det i spenaten. Tillsätt buljong och låt koka 3 minuter. Smaksätt med salt, peppar och muskot. Rör i matfettet strax före serveringen.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar