lördag 27 december 2014

8 såser till pasta

8 såser till pasta


TOMAT- OCH LÖKSÅS

4 portioner

1 burk krossade tomater, ca 400 g
1 purjolök
1 tsk dragon
2 dl crème fraîche
salt, svartpeppar


Koka upp tomatkrosset och låt det koka häftigt, så att en del vätska ångar bort. Strimla purjolöken och rör ned den i tomatkrosset tillsammans med dragon, crème fraîche, salt och svartpeppar. Låt sedan såsen koka någon minut.


KALL TONFISKSÅS

4 portioner

1 burk tonfisk i vatten, ca 200 g
2 dl crème fraîche
1 skalad vitlöksklyfta
1 äggula
1 msk kapris
svartpeppar


Låt tonfisken rinna av, men spara spadet. Kör alla ingredienser i en matberedare tills såsen blir slät och tjock. Är den för tjock kan den spädas med litet av spadet från tonfisken. Denna sås är god till kall pasta och pastasallad.


APELSINSÅS

4 portioner

3 dl vispgrädde
3 dl riven lagrad ost
2 msk koncentrerad apelsinjuice
½ tsk salt
2 krm svartpeppar


Koka upp grädden och tillsätt osten, som får smälta under omrörning. Häll sedan i apelsinjuicen och krydda med salt och peppar.


SKINKSÅS

4 portioner

2 dl mjölk
2 msk vetemjöl
2 dl köttbuljong
75 g rökt skinka i strimlor
1 dl riven lagrad ost
½ dl hackad persilja
1 krm svartpeppar


Vispa ihop mjölk och mjöl i en kastrull, tillsätt buljongen och låt det hela koka 3 minuter. Lägg därefter i skinka, ost, persilja och peppar. Värm upp såsen under omrörning men låt den inte koka igen.


SNABBASTE PASTASÅSEN

4 portioner

1 burk crème fraîche
80 g mjukost av något slag


Koka upp crème fraîche i en kastrull, skiva i mjukosten och rör om tills den smälter.


KALL SKINKSÅS

4 portioner

100 g bayonneskinka
2 dl gräddfil
1 msk finklippt gräslök
1 tsk ljus senap
½ tsk italiensk salladskrydda


Skär bayonneskinka i små tärningar och blanda dem med gräddfilen. Klipp ned gräslöken och krydda med senap och salladskrydda. Serveras till kall pasta.


JORDNÖTSSÅS

4 portioner

2 dl crème fraîche
2 tsk potatismjöl
2 dl köttbuljong
1 dl grovt hackade salta jordnötter
1 krm svartpeppar
1 tsk smulad basilika


Häll crème fraîche i en kastrull och rör ned potatismjölet. Tillsätt buljongen och låt det hela koka upp. Därefter tillsätts jordnötter, svartpeppar och basilika.


KALL OSTSÅS

4 portioner

250 g kvarg, t ex Kesella
½ dl crème fraîche
1 msk riven lagrad ost, gärna parmesan
1 tsk oregano
½ tsk riven muskotnöt


Blanda Kesella och crème fraîche i en skål. Tillsätt ost, oregano och muskot och rör om ordentligt. Kvargsåsen är för kall pasta och pastasallader.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar