8 såser till pasta
TOMAT- OCH LÖKSÅS
4 portioner
1 burk krossade tomater, ca 400 g
1 purjolök
1 tsk dragon
2 dl crème fraîche
salt, svartpeppar
Koka upp tomatkrosset och låt det koka häftigt, så att en del vätska ångar bort. Strimla purjolöken och rör ned den i tomatkrosset tillsammans med dragon, crème fraîche, salt och svartpeppar. Låt sedan såsen koka någon minut.
KALL TONFISKSÅS
4 portioner
1 burk tonfisk i vatten, ca 200 g
2 dl crème fraîche
1 skalad vitlöksklyfta
1 äggula
1 msk kapris
svartpeppar
Låt tonfisken rinna av, men spara spadet. Kör alla ingredienser i en matberedare tills såsen blir slät och tjock. Är den för tjock kan den spädas med litet av spadet från tonfisken. Denna sås är god till kall pasta och pastasallad.
APELSINSÅS
4 portioner
3 dl vispgrädde
3 dl riven lagrad ost
2 msk koncentrerad apelsinjuice
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
Koka upp grädden och tillsätt osten, som får smälta under omrörning. Häll sedan i apelsinjuicen och krydda med salt och peppar.
SKINKSÅS
4 portioner
2 dl mjölk
2 msk vetemjöl
2 dl köttbuljong
75 g rökt skinka i strimlor
1 dl riven lagrad ost
½ dl hackad persilja
1 krm svartpeppar
Vispa ihop mjölk och mjöl i en kastrull, tillsätt buljongen och låt det hela koka 3 minuter. Lägg därefter i skinka, ost, persilja och peppar. Värm upp såsen under omrörning men låt den inte koka igen.
SNABBASTE PASTASÅSEN
4 portioner
1 burk crème fraîche
80 g mjukost av något slag
Koka upp crème fraîche i en kastrull, skiva i mjukosten och rör om tills den smälter.
KALL SKINKSÅS
4 portioner
100 g bayonneskinka
2 dl gräddfil
1 msk finklippt gräslök
1 tsk ljus senap
½ tsk italiensk salladskrydda
Skär bayonneskinka i små tärningar och blanda dem med gräddfilen. Klipp ned gräslöken och krydda med senap och salladskrydda. Serveras till kall pasta.
JORDNÖTSSÅS
4 portioner
2 dl crème fraîche
2 tsk potatismjöl
2 dl köttbuljong
1 dl grovt hackade salta jordnötter
1 krm svartpeppar
1 tsk smulad basilika
Häll crème fraîche i en kastrull och rör ned potatismjölet. Tillsätt buljongen och låt det hela koka upp. Därefter tillsätts jordnötter, svartpeppar och basilika.
KALL OSTSÅS
4 portioner
250 g kvarg, t ex Kesella
½ dl crème fraîche
1 msk riven lagrad ost, gärna parmesan
1 tsk oregano
½ tsk riven muskotnöt
Blanda Kesella och crème fraîche i en skål. Tillsätt ost, oregano och muskot och rör om ordentligt. Kvargsåsen är för kall pasta och pastasallader.
TOMAT- OCH LÖKSÅS
4 portioner
1 burk krossade tomater, ca 400 g
1 purjolök
1 tsk dragon
2 dl crème fraîche
salt, svartpeppar
Koka upp tomatkrosset och låt det koka häftigt, så att en del vätska ångar bort. Strimla purjolöken och rör ned den i tomatkrosset tillsammans med dragon, crème fraîche, salt och svartpeppar. Låt sedan såsen koka någon minut.
KALL TONFISKSÅS
4 portioner
1 burk tonfisk i vatten, ca 200 g
2 dl crème fraîche
1 skalad vitlöksklyfta
1 äggula
1 msk kapris
svartpeppar
Låt tonfisken rinna av, men spara spadet. Kör alla ingredienser i en matberedare tills såsen blir slät och tjock. Är den för tjock kan den spädas med litet av spadet från tonfisken. Denna sås är god till kall pasta och pastasallad.
APELSINSÅS
4 portioner
3 dl vispgrädde
3 dl riven lagrad ost
2 msk koncentrerad apelsinjuice
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
Koka upp grädden och tillsätt osten, som får smälta under omrörning. Häll sedan i apelsinjuicen och krydda med salt och peppar.
SKINKSÅS
4 portioner
2 dl mjölk
2 msk vetemjöl
2 dl köttbuljong
75 g rökt skinka i strimlor
1 dl riven lagrad ost
½ dl hackad persilja
1 krm svartpeppar
Vispa ihop mjölk och mjöl i en kastrull, tillsätt buljongen och låt det hela koka 3 minuter. Lägg därefter i skinka, ost, persilja och peppar. Värm upp såsen under omrörning men låt den inte koka igen.
SNABBASTE PASTASÅSEN
4 portioner
1 burk crème fraîche
80 g mjukost av något slag
Koka upp crème fraîche i en kastrull, skiva i mjukosten och rör om tills den smälter.
KALL SKINKSÅS
4 portioner
100 g bayonneskinka
2 dl gräddfil
1 msk finklippt gräslök
1 tsk ljus senap
½ tsk italiensk salladskrydda
Skär bayonneskinka i små tärningar och blanda dem med gräddfilen. Klipp ned gräslöken och krydda med senap och salladskrydda. Serveras till kall pasta.
JORDNÖTSSÅS
4 portioner
2 dl crème fraîche
2 tsk potatismjöl
2 dl köttbuljong
1 dl grovt hackade salta jordnötter
1 krm svartpeppar
1 tsk smulad basilika
Häll crème fraîche i en kastrull och rör ned potatismjölet. Tillsätt buljongen och låt det hela koka upp. Därefter tillsätts jordnötter, svartpeppar och basilika.
KALL OSTSÅS
4 portioner
250 g kvarg, t ex Kesella
½ dl crème fraîche
1 msk riven lagrad ost, gärna parmesan
1 tsk oregano
½ tsk riven muskotnöt
Blanda Kesella och crème fraîche i en skål. Tillsätt ost, oregano och muskot och rör om ordentligt. Kvargsåsen är för kall pasta och pastasallader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar