11 såser till kyckling
Stekt kyckling
ROSÉPEPPARSÅS
4 portioner
2 msk stött rosépeppar
2 dl vispgrädde
Strö rosépepparn över kycklingen och häll vispgrädden över. Låt sedan det hela koka några minuter.
ANANASSÅS
4 portioner
! burk krossad ananas, ca 325 g
2 dl gräddfil
2 tsk senap
Låt ananasen rinna av väl. Blanda gräddfil och senap i en skål och rör sedan ned ananasen.
PEPPARROTSÄPPELMOS
4 portioner
2 dl äppelmos
2 dl gräddfil
½ pressad citron
2 - 3 msk riven pepparrot
Blanda äppelmos, gräddfil och pressad citron, tillsätt den rivna pepparroten och rör om.
Såser till ugnsstekt kyckling
HASSELNÖTSSÅS
4 portioner
1 dl kvarg, t ex Kesella
½ dl mjölk
½ dl finhackade hasselnötter
1 pressad vitlöksklyfta
Blanda Kesella, mjölk och hasselnötter i en skål och pressa sedan ned vitlöken.
GRÄDDSÅS MED ENBÄR
4 portioner
2 dl vispgrädde
2 dl hönsbuljong
1 msk soya
10 krossade enbär
1 msk vetemjöl
Blanda grädde, buljong, soya och enbär i en kastrull. Låt det koka ihop utan lock 5 - 10 minuter. Rör ut vetemjölet i litet kallt vatten och vispa ned det i såsen. Låt det sedan koka ytterligare 3 minuter.
PERSILJESÅS
4 portioner
4 dl mjölk
2 msk mjukt smör eller margarin
2 msk vetemjöl
1 krm vitpeppar
2 stänk tabasco
1 dl finhackad persilja
Koka upp mjölken i en kastrull. Rör ihop matfett och mjöl och vispa ned det i såsen. Låt det sedan koka 3 minuter och tillsätt därefter vitpeppar, tabasco och persilja.
ÄPPELSÅS
4 portioner
2 dl gräddfil
1 rivet äpple
1 dl finhackad färsk gurka
1 msk senap
Blanda gräddfil, äpple, gurka och senap. Passar utmärkt även till kycklingsallad.
SÅS TILL GRILLAD KYCKLING
4 portioner
2 dl gräddfil
2 msk chilisås
1 tsk soya
2 stänk tabasco
2 msk finhackad persilja
1 krm svartpeppar
Blanda gräddfil, chilisås, soya och tabasco i en skål. Rör sedan ned persilja och svartpeppar.
Såser till kokt kyckling
DILLSÅS
4 portioner
2 dl mjölk
2 msk vetemjöl
2 dl kokspad från kycklingen
salt, peppar
pressad citron
2 dl finhackad dill
Vispa ihop mjölk och vetemjöl i en kastrull och låt det koka upp. Häll i spadet från kycklingen och koka ytterligare 3 minuter. Därefter smaksätts såsen med salt, peppar, citron och dill.
CURRYGRÄDDFIL
Currygräddfil passar till kall kokt kyckling, så låt därför kycklingen kallna i sitt spad när den är kokt.
4 portioner
2 dl gräddfil
1½ tsk curry
salt
Blanda gräddfil och curry och smaka av med salt.
CITRONSÅS
4 portioner
2 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
4 dl kokspad från kycklingen
(eller hönsbuljong)
½ pressad citron
2 dl vispgrädde
2 msk osaltat smör
salt, peppar
Fräs samman smör och mjöl, tillsätt kokspadet och låt det koka upp. Blanda i saften av den pressade citronen och låt sedan alltsammans koka sakta 3 minuter. Därefter klickas smöret i under vispning. Sila såsen och smaka av med salt och peppar.
Stekt kyckling
ROSÉPEPPARSÅS
4 portioner
2 msk stött rosépeppar
2 dl vispgrädde
Strö rosépepparn över kycklingen och häll vispgrädden över. Låt sedan det hela koka några minuter.
ANANASSÅS
4 portioner
! burk krossad ananas, ca 325 g
2 dl gräddfil
2 tsk senap
Låt ananasen rinna av väl. Blanda gräddfil och senap i en skål och rör sedan ned ananasen.
PEPPARROTSÄPPELMOS
4 portioner
2 dl äppelmos
2 dl gräddfil
½ pressad citron
2 - 3 msk riven pepparrot
Blanda äppelmos, gräddfil och pressad citron, tillsätt den rivna pepparroten och rör om.
Såser till ugnsstekt kyckling
HASSELNÖTSSÅS
4 portioner
1 dl kvarg, t ex Kesella
½ dl mjölk
½ dl finhackade hasselnötter
1 pressad vitlöksklyfta
Blanda Kesella, mjölk och hasselnötter i en skål och pressa sedan ned vitlöken.
GRÄDDSÅS MED ENBÄR
4 portioner
2 dl vispgrädde
2 dl hönsbuljong
1 msk soya
10 krossade enbär
1 msk vetemjöl
Blanda grädde, buljong, soya och enbär i en kastrull. Låt det koka ihop utan lock 5 - 10 minuter. Rör ut vetemjölet i litet kallt vatten och vispa ned det i såsen. Låt det sedan koka ytterligare 3 minuter.
PERSILJESÅS
4 portioner
4 dl mjölk
2 msk mjukt smör eller margarin
2 msk vetemjöl
1 krm vitpeppar
2 stänk tabasco
1 dl finhackad persilja
Koka upp mjölken i en kastrull. Rör ihop matfett och mjöl och vispa ned det i såsen. Låt det sedan koka 3 minuter och tillsätt därefter vitpeppar, tabasco och persilja.
ÄPPELSÅS
4 portioner
2 dl gräddfil
1 rivet äpple
1 dl finhackad färsk gurka
1 msk senap
Blanda gräddfil, äpple, gurka och senap. Passar utmärkt även till kycklingsallad.
SÅS TILL GRILLAD KYCKLING
4 portioner
2 dl gräddfil
2 msk chilisås
1 tsk soya
2 stänk tabasco
2 msk finhackad persilja
1 krm svartpeppar
Blanda gräddfil, chilisås, soya och tabasco i en skål. Rör sedan ned persilja och svartpeppar.
Såser till kokt kyckling
DILLSÅS
4 portioner
2 dl mjölk
2 msk vetemjöl
2 dl kokspad från kycklingen
salt, peppar
pressad citron
2 dl finhackad dill
Vispa ihop mjölk och vetemjöl i en kastrull och låt det koka upp. Häll i spadet från kycklingen och koka ytterligare 3 minuter. Därefter smaksätts såsen med salt, peppar, citron och dill.
CURRYGRÄDDFIL
Currygräddfil passar till kall kokt kyckling, så låt därför kycklingen kallna i sitt spad när den är kokt.
4 portioner
2 dl gräddfil
1½ tsk curry
salt
Blanda gräddfil och curry och smaka av med salt.
CITRONSÅS
4 portioner
2 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
4 dl kokspad från kycklingen
(eller hönsbuljong)
½ pressad citron
2 dl vispgrädde
2 msk osaltat smör
salt, peppar
Fräs samman smör och mjöl, tillsätt kokspadet och låt det koka upp. Blanda i saften av den pressade citronen och låt sedan alltsammans koka sakta 3 minuter. Därefter klickas smöret i under vispning. Sila såsen och smaka av med salt och peppar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar