lördag 27 december 2014

11 såser till kyckling

11 såser till kyckling


Stekt kyckling


ROSÉPEPPARSÅS

4 portioner

2 msk stött rosépeppar
2 dl vispgrädde


Strö rosépepparn över kycklingen och häll vispgrädden över. Låt sedan det hela koka några minuter.


ANANASSÅS

4 portioner

! burk krossad ananas, ca 325 g
2 dl gräddfil
2 tsk senap


Låt ananasen rinna av väl. Blanda gräddfil och senap i en skål och rör sedan ned ananasen.


PEPPARROTSÄPPELMOS

4 portioner

2 dl äppelmos
2 dl gräddfil
½ pressad citron
2 - 3 msk riven pepparrot


Blanda äppelmos, gräddfil och pressad citron, tillsätt den rivna pepparroten och rör om.


Såser till ugnsstekt kyckling


HASSELNÖTSSÅS

4 portioner

1 dl kvarg, t ex Kesella
½ dl mjölk
½ dl finhackade hasselnötter
1 pressad vitlöksklyfta


Blanda Kesella, mjölk och hasselnötter i en skål och pressa sedan ned vitlöken.


GRÄDDSÅS MED ENBÄR

4 portioner

2 dl vispgrädde
2 dl hönsbuljong
1 msk soya
10 krossade enbär
1 msk vetemjöl


Blanda grädde, buljong, soya och enbär i en kastrull. Låt det koka ihop utan lock 5 - 10 minuter. Rör ut vetemjölet i litet kallt vatten och vispa ned det i såsen. Låt det sedan koka ytterligare 3 minuter.


PERSILJESÅS

4 portioner

4 dl mjölk
2 msk mjukt smör eller margarin
2 msk vetemjöl
1 krm vitpeppar
2 stänk tabasco
1 dl finhackad persilja


Koka upp mjölken i en kastrull. Rör ihop matfett och mjöl och vispa ned det i såsen. Låt det sedan koka 3 minuter och tillsätt därefter vitpeppar, tabasco och persilja.


ÄPPELSÅS

4 portioner

2 dl gräddfil
1 rivet äpple
1 dl finhackad färsk gurka
1 msk senap


Blanda gräddfil, äpple, gurka och senap. Passar utmärkt även till kycklingsallad.


SÅS TILL GRILLAD KYCKLING

4 portioner

2 dl gräddfil
2 msk chilisås
1 tsk soya
2 stänk tabasco
2 msk finhackad persilja
1 krm svartpeppar


Blanda gräddfil, chilisås, soya och tabasco i en skål. Rör sedan ned persilja och svartpeppar.


Såser till kokt kyckling


DILLSÅS

4 portioner

2 dl mjölk
2 msk vetemjöl
2 dl kokspad från kycklingen
salt, peppar
pressad citron
2 dl finhackad dill


Vispa ihop mjölk och vetemjöl i en kastrull och låt det koka upp. Häll i spadet från kycklingen och koka ytterligare 3 minuter. Därefter smaksätts såsen med salt, peppar, citron och dill.


CURRYGRÄDDFIL

Currygräddfil passar till kall kokt kyckling, så låt därför kycklingen kallna i sitt spad när den är kokt.

4 portioner

2 dl gräddfil
1½ tsk curry
salt


Blanda gräddfil och curry och smaka av med salt.


CITRONSÅS

4 portioner

2 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
4 dl kokspad från kycklingen
(eller hönsbuljong)
½ pressad citron
2 dl vispgrädde
2 msk osaltat smör
salt, peppar


Fräs samman smör och mjöl, tillsätt kokspadet och låt det koka upp. Blanda i saften av den pressade citronen och låt sedan alltsammans koka sakta 3 minuter. Därefter klickas smöret i under vispning. Sila såsen och smaka av med salt och peppar.



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar