fredag 26 december 2014

10 såser till fläskkotlett och fläskkarré

10 såser till fläskkotlett och fläskkarré


TOMATGRÄDDSÅS

4 portioner

2 dl vispgrädde
3 msk chilisås
soya
svartpeppar


Kotlett- eller karréskivorna tas ur pannan när de är klara. Lägg dem i aluminiumfolie så håller de sig varma. Häll grädden direkt i stekpannan och smaksätt med chilisås, soya och svartpeppar. Låt såsen koka upp och servera den varm.


SENAPSGRÄDDFIL MED BOSTONGURKA

2 portioner

1 dl gräddfil
2 tsk senap
1 msk bostongurka


Blanda gräddfil, senap och bostongurka helt enkelt.


APELSINSÅS

4 portioner

2 dl vispgrädde
1 buljongtärning, gärna grönsaksbuljong
(fast jag tar gärna höns)
4 msk koncentrerad apelsinjuice


Koka upp grädden i en kastrull. Lägg i buljongtärningen och låt den lösas upp. Tillsätt sedan apelsinjuicen och låt såsen koka 2 - 3 minuter under omrörning.


ÖRTKRYDDAD SÅS

4 portioner

3 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
3 dl köttbuljong
2 dl vispgrädde
3/4 dl finhackad persilja
1 tsk smulad körvel
1 tsk smulad dragon
salt, peppar
soya


Smält matfettet. Tillsätt mjölet, rör om och låt det hela fräsa ihop litet. Späd med buljong och grädde och låt det sedan koka ca 5 minuter. Rör därefter ned persilja, körvel och dragon och smaka av med salt, peppar och soya.


CHAMPINJONKRÄM MED ÖRTSMAK

4 portioner

1 burk champinjoncrème, ca 180 g
2 dl mjölk
1 tsk smulad dragon
1 tsk smulad körvel
salt, peppar


Rör ut champinjoncrème och mjölk i en kastrull. Låt det koka upp och tillsätt sedan örtkryddorna. Smaka av med salt och peppar.


CHAMPINJONSÅS

2 portioner

200 g färska eller konserverade
champinjoner
smör eller margarin
1 vitlöksklyfta
1 msk vetemjöl
1½ dl mjölk
½ dl finhackad persilja
salt, peppar


Fräs svampen i matfettet och pressa i vitlöken. Strö över mjölet och låt det koka under omrörning ca 3 minuter. Rör sedan i persiljan och smaksätt med salt och peppar.


SVART VINBÄRSSÅS

6 portioner

3 dl vispgrädde
1 msk vetemjöl
1 - 2 msk koncentrerad svartvinbärssaft
1 köttbuljongtärning


Vispa ihop grädde och mjöl i en kastrull. Tillsätt saft och buljongtärning och låt såsen koka upp - se till att buljongtärningen löser sig ordentligt. Låt såsen därefter koka ca 3 minuter.


CURRYGRÄDDE MED BANAN

4 portioner

1 tsk curry
2 bananer
2 dl vispgrädde
salt, peppar


Strö curryn över köttet. Skiva bananerna och lägg dem runt köttet. Häll på grädden och låt det hela koka utan lock några minuter. Smaksätt med salt och peppar.


AROMKVARG MED ANSJOVIS

4 portioner


1 dl kvarg, t ex Kesella
2 finhackade ansjovisfiléer


4 portioner

Blanda Kesellan och ansjovisen. Klicka sedan såsen på de nystekta kotletterna eller karréskivorna.


SENAPSSÅS MED DRAGON

4 portioner

2 dl vispgrädde
2 msk senap
1 tsk smulad dragon
salt, peppar


Kotlett- eller karréskivorna tas ur pannan när de är klara. Lägg dem i aluminiumfolie så håller de sig varma. Häll grädden  direkt i stekpannan och smaksätt med senap, dragon, salt och peppar. Låt såsen koka upp och servera den varm.



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar