6 såser till biff
PAPRIKASÅS
6 portioner
3 paprikor av olika färg
smör eller margarin
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 msk vetemjöl
1 köttbuljongtärning
salt, peppar
Skär paprikan i små tärningar. Fräs dem i litet matfett i en kastrull några minuter. Vispa ihop grädde, mjölk och vetemjöl i en kastrull och tillsätt buljongtärningen. Låt det hela koka under omrörning 3 minuter och rör sedan ned paprikan. Smaksätt med salt och peppar.
VITLÖKSSÅS
4 portioner
2 dl crème fraîche
1 tsk potatismjöl
1 dl köttbuljong
1 krm vitpeppar
2 pressade vitlöksklyftor
1 dl finhackad persilja
Blanda crème fraîche och potatismjöl i en kastrull. Tillsätt buljong, vitpeppar, vitlök och persilja. Låt sedan såsen koka upp under omrörning och servera genast när den är klar.
DIABOLO
4 portioner
2 msk grönpeppar
1 msk HP-sås
1 tsk senap, gärna ljus och osötad
1 tsk vinäger
ett stänk tabasco
2 dl crème fraîche eller gräddfil
Blanda grönpeppar, HP-sås, senap, vinäger och tabasco i en skål. Tillsätt crème fraîche eller gräddfil och blanda väl. Mycket god till lövbiff.
SVAMPSÅS
4 portioner
200 g svamp
smör eller margarin
2 dl vispgrädde
soya
salt, peppar
Ta ur biffarna ur pannan, lägg i svampen och stek den i litet matfett. Tillsätt grädde och litet soya och smaksätt med salt och peppar.
RÖDLÖKSSÅS
2 portioner
2 rödlökar
smör eller margarin
1 tsk vetemjöl
2 dl mjölk
1 tsk soya
1 tsk senap, gärna skånsk
salt, svartpeppar
Hacka löken och fräs den i matfett. Strö över mjölet och rör om. Häll sedan i mjölken och tillsätt soya och senap. Låt det hela koka 3 minuter och smaksätt sedan med salt och peppar. Rödlökssåsen är utmärkt till lövbiff.
AROMKVARG MED PEPPARROT
4 portioner
1 dl kvarg, t ex Kesella
1 tsk riven pepparrot
litet salt
Blanda Kesella och pepparrot och smaka av med salt.
PAPRIKASÅS
6 portioner
3 paprikor av olika färg
smör eller margarin
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 msk vetemjöl
1 köttbuljongtärning
salt, peppar
Skär paprikan i små tärningar. Fräs dem i litet matfett i en kastrull några minuter. Vispa ihop grädde, mjölk och vetemjöl i en kastrull och tillsätt buljongtärningen. Låt det hela koka under omrörning 3 minuter och rör sedan ned paprikan. Smaksätt med salt och peppar.
VITLÖKSSÅS
4 portioner
2 dl crème fraîche
1 tsk potatismjöl
1 dl köttbuljong
1 krm vitpeppar
2 pressade vitlöksklyftor
1 dl finhackad persilja
Blanda crème fraîche och potatismjöl i en kastrull. Tillsätt buljong, vitpeppar, vitlök och persilja. Låt sedan såsen koka upp under omrörning och servera genast när den är klar.
DIABOLO
4 portioner
2 msk grönpeppar
1 msk HP-sås
1 tsk senap, gärna ljus och osötad
1 tsk vinäger
ett stänk tabasco
2 dl crème fraîche eller gräddfil
Blanda grönpeppar, HP-sås, senap, vinäger och tabasco i en skål. Tillsätt crème fraîche eller gräddfil och blanda väl. Mycket god till lövbiff.
SVAMPSÅS
4 portioner
200 g svamp
smör eller margarin
2 dl vispgrädde
soya
salt, peppar
Ta ur biffarna ur pannan, lägg i svampen och stek den i litet matfett. Tillsätt grädde och litet soya och smaksätt med salt och peppar.
RÖDLÖKSSÅS
2 portioner
2 rödlökar
smör eller margarin
1 tsk vetemjöl
2 dl mjölk
1 tsk soya
1 tsk senap, gärna skånsk
salt, svartpeppar
Hacka löken och fräs den i matfett. Strö över mjölet och rör om. Häll sedan i mjölken och tillsätt soya och senap. Låt det hela koka 3 minuter och smaksätt sedan med salt och peppar. Rödlökssåsen är utmärkt till lövbiff.
AROMKVARG MED PEPPARROT
4 portioner
1 dl kvarg, t ex Kesella
1 tsk riven pepparrot
litet salt
Blanda Kesella och pepparrot och smaka av med salt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar