fredag 26 december 2014

6 såser till biff

6 såser till biff


PAPRIKASÅS

6 portioner

3 paprikor av olika färg
smör eller margarin
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 msk vetemjöl
1 köttbuljongtärning
salt, peppar


Skär paprikan i små tärningar. Fräs dem i litet matfett i en kastrull några minuter. Vispa ihop grädde, mjölk och vetemjöl i en kastrull och tillsätt buljongtärningen. Låt det hela koka under omrörning 3 minuter och rör sedan ned paprikan. Smaksätt med salt och peppar.


VITLÖKSSÅS

4 portioner

2 dl crème fraîche
1 tsk potatismjöl
1 dl köttbuljong
1 krm vitpeppar
2 pressade vitlöksklyftor
1 dl finhackad persilja


Blanda crème fraîche och potatismjöl i en kastrull. Tillsätt buljong, vitpeppar, vitlök och persilja. Låt sedan såsen koka upp under omrörning och servera genast när den är klar.


DIABOLO

4 portioner

2 msk grönpeppar
1 msk HP-sås
1 tsk senap, gärna ljus och osötad
1 tsk vinäger
ett stänk tabasco
2 dl crème fraîche eller gräddfil


Blanda grönpeppar, HP-sås, senap, vinäger och tabasco i en skål. Tillsätt crème fraîche eller gräddfil och blanda väl. Mycket god till lövbiff.


SVAMPSÅS

4 portioner

200 g svamp
smör eller margarin
2 dl vispgrädde
soya
salt, peppar


Ta ur biffarna ur pannan, lägg i svampen och stek den i litet matfett. Tillsätt grädde och litet soya och smaksätt med salt och peppar.


RÖDLÖKSSÅS

2 portioner

2 rödlökar
smör eller margarin
1 tsk vetemjöl
2 dl mjölk
1 tsk soya
1 tsk senap, gärna skånsk
salt, svartpeppar


Hacka löken och fräs den i matfett. Strö över mjölet och rör om. Häll sedan i mjölken och tillsätt soya och senap. Låt det hela koka 3 minuter och smaksätt sedan med salt och peppar. Rödlökssåsen är utmärkt till lövbiff.


AROMKVARG MED PEPPARROT

4 portioner

1 dl kvarg, t ex Kesella
1 tsk riven pepparrot
litet salt


Blanda Kesella och pepparrot och smaka av med salt.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar