söndag 5 oktober 2014

Dagens recept: Lammkotletter med ädelost

DAGENS RECEPT 14-10-05


LAMMKOTLETTER MED ÄDELOST

Beräkna 2 - 3 lammkotletter per person, beroende på kotletternas storlek. Stek dem läckert bruna och gratinera dem under ett täcke av ädelost och crème fraîche. Ditt goda rykte som mästerkock kommer att spridas sedan du bjudit de här kotletterna!

4 portioner

8 - 12 lammkotletter
smör eller margarin
olja
salt, svartpeppar
vitlökspulver
timjan

100 g ädelost
1 dl crème fraîche


Torka av kotletterna och avlägsna ev benskärvor. Bryn matfett och olja i en stekpanna och stek kotletterna ca 3 minuter på varje sida. Krydda dem sedan med salt, peppar, vitlökspulver och timjan. Var sparsam med saltet, då ädelosten är ganska salt.

Lägg över kotletterna på ett ugnssäkert fat. Smula sönder osten med en gaffel och blanda den med crème fraîche. Bred blandningen över kotletterna. Gratinera i ugn vid 225 grader 7 - 10 minuter eller tills ytan fått fin färg.

Gott att servera med råstekt potatis smaksatt med vitlök, stekta tomater, stekt lök och gröna bönor.


Ca 30 minuter att tillaga
7 - 10 minuter att gratinera


Enklare:
Stek och krydda kotletterna enligt receptet. Blanda ädelost och crème fraîche och bred blandningen direkt på de nystekta kotletterna. Servera.

Annorlunda:
Tillred fläskkotletter på samma sätt. Välj små kotletter. Stek och krydda enligt receptet. Lägg smörfräst hel spenat i botten på det ugnssäkra fatet och lägg de stekta kotletterna över. Gratinera enligt receptet.

Kom ihåg:
Torka av kotletterna noggrant med t ex hushållspapper. Det kan finnas små benskärvor eller flisor kvar.

Passa på att laga rätter av lamm så här års. T ex får i kål eller pepparrotskött. Goda kryddor till lammkött är vitlök och mynta. Även timjan, rosmarin och pepparrot smakar fint till lammkött.

En rätt som denna är knappast lönt att frysa in. Men frys gärna in färskt lammkött för kommande behov.

Tips och idéer:
Lammkött är mycket mört och fintrådigt och har utsökt smak. Lammkött behöver inte steka längre än att det fortfarande är lätt rosa inuti.

När du ska tillaga djupfryst kött behöver du bara låta det tina till knappt hälften. Tina gärna i kylskåp. Öka då stektiden något.


Från Nya Mästerkocken 1985





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar