DAGENS RECEPT 14-10-04
JAMBALAYA
Denna välsmakande allt-i-ett-rätt med ris, räkor, skinka, korv och goda kryddor kommer ursprungligen från Sydamerika. Den kan lagas i god tid före serveringen och går fint att värma.
4 portioner
4 skivor bacon
1 stor hackad lök
2 gröna paprikor i strimlor
3 dl långkornigt ris
6 dl buljong
150 g tomatpuré
1 tsk torkad timjan
200 g rökt skinka
200 g vitlökskorv
1 liten purjolök i ringar
salt, peppar
200 g skalade räkor
Skär baconet i små bitar och bryn det i en gryta. Tillsätt löken och låt den bli gyllenbrun. Tillsätt paprika och ris. Rör runt i riset och häll på buljongen. Tillsätt tomatpuré och timjan, låt det hela koka upp och koka ca 15 minuter under lock.
Skär skinkan i tärningar och korven i skivor. Lägg skinka och korv i grytan tillsammans med purjolök och koka ytterligare ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt till sist räkorna och värm försiktigt upp rätten till serveringen, annars blir räkorna sega.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 25 minuter att koka
Variation:
Rätter av den här typen är lätta att variera, därför att så många ingredienser kan bytas ut mot något annat. I den här grytan kan man först och främst utesluta baconet och i stället tillsätta ca 15 g smör eller margarin. Rester av kassler eller annat stekt kött kan användas i stället för skinka, och har du tillräckligt med rester av någon korv kan skinkan uteslutas helt. Kyckling, stekt eller kokt, är också mycket gott och om du använder det kan du minska skinkan till 100 g och utesluta korven helt.
Kom ihåg:
Jambalaya är en typ av risotto, och när man lagar risotto är det viktigt att inte koka riset alltför länge så att det blir kladdigt och tungt. Till risotto används mestadels långkornigt ris. Rundkornigt ris används nästan uteslutande till gröt och desserter.
Se till att du har tättslutande lock på grytan när du kokar riset. Vattenmängden är beräknad så att den lagom ska bli uppsugen under de ca 15 minuter riset kokar, och då är det viktigt att locket är på så att ångan finns kvar under det.
Tips och idéer:
En rest av kokt ris kan, om den är tillräckligt stor, gärna användas som stomme i den här rätten. Börja med att bryna lök och grönsaker och tillsätt sedan kött och korv. Tillsätt det kokta riset och så mycket buljong att rätten blir fuktig. Koka sakta 5 minuter. Strö slutligen över en handfull färska, hackade örtkryddor.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar