onsdag 14 maj 2014

Vitkålskrona

VITKÅLSKRONA

Vitkål är nyttigt, gott och billigt. Vår festliga vitkålskrona fylls med en härlig nötfärsblandning.

4 - 6 portioner

1 vitkålshuvud, ca 1 kg
vatten, salt
450 - 500 g nötfärs, inte för mager
4 skivor bacon
3 dl kokta korngryn
1 ägg
½ tsk svartpeppar
ca 3/4 tsk salt


Ta försiktigt av de 6 - 7 yttersta bladen på vitkålshuvudet. Skär resten av kålen i klyftor. Koka bladen ca 4 minuter. Ta upp dem ur vattnet och låt dem rinna av. Koka kålklyftorna ca 10 minuter. Låt dem rinna av och dela baconskivorna i mindre bitar.

Spara de hela bladen som de är. Hacka resten av kålen fint. Blanda den hackade kålen med köttfärs, bacon, korngryn, ägg, peppar och salt. Lägg de hela bladen på en ren handduk i en ring. Låt dem överlappa varandra så att kransen håller ihop. Lägg färsen i mitten som på en blomkrona. Knyt ihop handduken med ett snöre.

Ångkoka "kronan" över litet sjudande vatten i en stor kastrull tills den är mjuk. Det tar ca 40 minuter. Tillsätt ev mer vatten under koktiden efterhand som vattnet kokar bort. Låt "kronan" svalna 10 minuter innan handduken tas bort. Servera.

Tid för tillagning: Ca 1 1/4 timme.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar