VINKOKT HÖSTGRYTA
En mustig gryta som värmer gott en kulen höstkväll! Gör gärna extra mycket av den goda grytan och frys in i portionsförpackningar.
4 portioner
500 g benfritt nötkött av innanlår
eller fransyska, gärna mörat
2 tsk margarin
2 msk vetemjöl
5 dl köttbuljong
2½ dl torrt rödvin
1 lagerblad
½ tsk torkad salvia
1 tsk torkad timjan
2 stora morötter
175 g champinjoner
3/4 krm salt
3/4 krm svartpeppar, nymald
Hetta upp margarinet på medelvärme i en stor gryta och bryn köttet i grytan, skuret i tärningar på ca 2 x 2 cm, ca 10 minuter. Pudra över mjölet och låt bryna med 2 minuter. Tillsätt buljong, vin och lagerblad. Smula i salvia och timjan. Koka upp och sänk värmen. Sjud långsamt under lock ca 1 timme eller tills köttet känns mört.
Skala morötterna och skär dem i ca 5 cm långa bitar. Putsa och skiva champinjonerna. Lägg svamp och morötter i grytan och smaksätt med salt och peppar. Lägg på locket och sjud ytterligare ca 15 minuter, men inte längre än att grönsakerna har kvar litet tuggmotstånd.
Ta upp lagerbladet och servera grytan genast.
Grytan går att göra ett par dagar i förväg men minska den sista sjudningstiden då du tillsätter vin och lagerblad, salvia och timjan till ca 5 minuter. Täck över grytan och kyl den snabbt. Förvara den i kylskåpet. Värm grytan på medelvärme ca 15 minuter tills den är genomvarm. Späd ev med mer buljong.
Tid för tillagning: Ca 1 timme och 45 minuter.
Från IMP kortserie
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar