UGNSSTEKT KYCKLING
Stekt kyckling blir alltid uppskattad. Den här ugnsstekta kycklingen får en litet annorlunda smak av bacon och rosmarin.
4 portioner
1 färsk kyckling, ca 1 kg
2 tsk salt
½ tsk rosmarin
8 tunna skivor bacon eller rökt sidfläsk
2 dl köttbuljong
1 dl grädde
ev persilja till garnering
Tips:
Medföljer hjärta, lever och muskelmage
så låt det steka med hela tiden - MEN
levern bör bara steka 10 - 15 minuter.
Gott att äta till:
Stekt potatis, vinbärs- eller rönnbärs-
gelé, sallad och brytbönor.
Torka kycklingen in- och utvändigt. Gnid den inuti med salt och söndersmulad rosmarin. Bind ev upp kycklingen. Lägg bacon- eller fläskskivorna över bröstet och benen. Fäst ev med tandpetare.
Lägg kycklingen på galler i en långpanna och ställ in i kall ugn. Sätt ugnen på 175°. Stek kycklingen 1 - 1 1/4 timme. Om köttsaften verkar bränna fast i långpannan under stekningen kan man tillsätta litet av buljongen. Pröva med en tandpetare eller steknål om kycklingen är färdig. Köttsaften som tränger fram ska i så fall vara klar.
Vispa ur långpannan med resten av buljongen. Sila upp denna sky i en kastrull. Tillsätt grädden och låt såsen koka 2 minuter. Smaksätt ev med salt och rosmarin. Skär upp kycklingen och servera med skysåsen.
Tid för tillagning: Ca 1½ timme
varav 1 - 1 1/4 timme i ugnen.
Från Mina Bästa Recept
Stekt kyckling blir alltid uppskattad. Den här ugnsstekta kycklingen får en litet annorlunda smak av bacon och rosmarin.
4 portioner
1 färsk kyckling, ca 1 kg
2 tsk salt
½ tsk rosmarin
8 tunna skivor bacon eller rökt sidfläsk
2 dl köttbuljong
1 dl grädde
ev persilja till garnering
Tips:
Medföljer hjärta, lever och muskelmage
så låt det steka med hela tiden - MEN
levern bör bara steka 10 - 15 minuter.
Gott att äta till:
Stekt potatis, vinbärs- eller rönnbärs-
gelé, sallad och brytbönor.
Torka kycklingen in- och utvändigt. Gnid den inuti med salt och söndersmulad rosmarin. Bind ev upp kycklingen. Lägg bacon- eller fläskskivorna över bröstet och benen. Fäst ev med tandpetare.
Lägg kycklingen på galler i en långpanna och ställ in i kall ugn. Sätt ugnen på 175°. Stek kycklingen 1 - 1 1/4 timme. Om köttsaften verkar bränna fast i långpannan under stekningen kan man tillsätta litet av buljongen. Pröva med en tandpetare eller steknål om kycklingen är färdig. Köttsaften som tränger fram ska i så fall vara klar.
Vispa ur långpannan med resten av buljongen. Sila upp denna sky i en kastrull. Tillsätt grädden och låt såsen koka 2 minuter. Smaksätt ev med salt och rosmarin. Skär upp kycklingen och servera med skysåsen.
Tid för tillagning: Ca 1½ timme
varav 1 - 1 1/4 timme i ugnen.
Från Mina Bästa Recept
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar