MARINERAT NÖTKÖTT I GRYTA
Att marinera köttet före tillagningen kan ibland vara ett bra förslag. Den här gryträtten t ex får en mycket speciell smak. Bitar av högrev eller märgpipa passar bra, men man kan också använda färdiga grytbitar. Beräkna i så fall ca 500 g benfritt kött.
4 portioner
Marinad:
2 dl torrt vitt vin
1 msk grönpeppar
1 krossad vitlöksklyfta
750 - 800 g nötkött med ben,
t ex högrev eller märgpipa
1 gul lök
smör eller margarin
2 dl buljong
1 msk äkta soya
2 tsk salt
1 tsk salvia
1½ msk vetemjöl
1½ dl kaffegrädde
2 msk finklippt persilja
Gott att äta till:
Kokt potatis eller pasta och
en råkostsallad.
Blanda samman vin, grönpeppar och vitlök till marinaden. Putsa köttet och skär det i tärningar. Lägg dem i marinaden och låt det hela stå kallt 1 - 2 dygn. Vänd köttbitarna då och då. Ta upp köttbitarna och låt dem rinna av. Spara marinaden.
Skala och hacka löken. Fräs den i matfett i en stekpanna. Lägg över den i en stekgryta. Bryn köttbitarna i matfett och lägg också dem i grytan. Vispa ur stekpannan med litet buljong och häll skyn i grytan. Tillsätt resten av buljongen, marinaden, soya, salt och salvia.
Låt grytan puttra på svag värme under lock ca 1 timme eller tills köttet känns mört. Pröva med en sticka. Ta upp köttet och håll det varmt.
Rör ut mjölet i grädden. Red av skyn och låt såsen sjuda 3 - 5 minuter. Rör om ordentligt. Häll såsen över köttet, strö på persilja och servera.
Tid för tillagning: Ca 1½ timme
+ 1 - 2 dygn för marinering.
Att marinera köttet före tillagningen kan ibland vara ett bra förslag. Den här gryträtten t ex får en mycket speciell smak. Bitar av högrev eller märgpipa passar bra, men man kan också använda färdiga grytbitar. Beräkna i så fall ca 500 g benfritt kött.
4 portioner
Marinad:
2 dl torrt vitt vin
1 msk grönpeppar
1 krossad vitlöksklyfta
750 - 800 g nötkött med ben,
t ex högrev eller märgpipa
1 gul lök
smör eller margarin
2 dl buljong
1 msk äkta soya
2 tsk salt
1 tsk salvia
1½ msk vetemjöl
1½ dl kaffegrädde
2 msk finklippt persilja
Gott att äta till:
Kokt potatis eller pasta och
en råkostsallad.
Blanda samman vin, grönpeppar och vitlök till marinaden. Putsa köttet och skär det i tärningar. Lägg dem i marinaden och låt det hela stå kallt 1 - 2 dygn. Vänd köttbitarna då och då. Ta upp köttbitarna och låt dem rinna av. Spara marinaden.
Skala och hacka löken. Fräs den i matfett i en stekpanna. Lägg över den i en stekgryta. Bryn köttbitarna i matfett och lägg också dem i grytan. Vispa ur stekpannan med litet buljong och häll skyn i grytan. Tillsätt resten av buljongen, marinaden, soya, salt och salvia.
Låt grytan puttra på svag värme under lock ca 1 timme eller tills köttet känns mört. Pröva med en sticka. Ta upp köttet och håll det varmt.
Rör ut mjölet i grädden. Red av skyn och låt såsen sjuda 3 - 5 minuter. Rör om ordentligt. Häll såsen över köttet, strö på persilja och servera.
Tid för tillagning: Ca 1½ timme
+ 1 - 2 dygn för marinering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar