onsdag 21 maj 2014

Provensalsk potatis

PROVENSALSK POTATIS

Vanlig stekt potatis blir ofta lite torr och mjölig. Här är en variant som är ovanligt läcker och saftig, som ensamrätt eller som tillbehör.

4 portioner

1 kg potatis av fast sort, t ex Bintje
1 tsk salt/liter kokvatten
2 - 3 gula lökar
3 msk smör eller margarin
2 tsk olja
1 knippa persilja
½ - 1 tsk salt
1 - 2 krm svartpeppar


Skala, skölj och koka potatisen i lättsaltat vatten 10 minuter. Häll av vattnet och låt potatisen kallna. Skala löken och skär den i tunna ringar. Hetta upp 2 msk matfett i en stor stekpanna, bryn lökringarna gyllenbruna och ta upp dem ur pannan. Skiva potatisen tunt för hand eller på en rivskiva. Hetta upp resten av matfettet och oljan i stekpannan. Lägg i potatisskivorna och sänk värmen till medelvärme. Vänd potatisen först när den blivit gyllenbrun på undersidan och stek den ytterligare 5 - 10 minuter.

Skölj persiljan, skaka den torr, nyp av bladen och hacka dem fint. Blanda lökringarna med hälften av persiljan och vänd ned detta bland potatisen. Smaksätt med salt och peppar. Lägg upp potatisen i en serveringsform, strö över resten av persiljan och vänd ned detta bland potatisen och servera genast.


Tid för tillagning: Ca 30 minuter.


Från IMP kortserie


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar