OBRYNT KÅLPUDDING
Rejäl husmanskost, som t ex kålpudding, är alltid lika omtyckt. Det är praktiskt att laga större satser och frysa in i lagom stora förpackningar. Bra mat - enkel, billig och god.
4 - 5 portioner
1 litet vitkålshuvud, ca 1 kg
vatten, salt
2 dl långkornigt ris
1 buljongtärning
1 gul lök
300 g blandfärs
1 ägg
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
1½ tsk mejram
1 - 2 msk smör eller margarin
2 - 3 msk sirap
Gott att äta till:
Lingon och gurka.
Skölj kålen. Skär den i bitar eller strimlor. Förväll kålen i lättsaltat vatten (2 tsk salt/l vatten) ca 10 minuter. Koka under tiden risgrynen enligt anvisningarna på förpackningen, men tillsätt en buljongtärning. Låt sedan riset svalna.
Skala och hacka löken. Blanda köttfärs, lök, ägg och ris. Rör också ned litet kål i färsen. Smaksätt med salt, peppar och mejram.
Lägg kål och färs varvvis i en smord, ugnssäker form. Klicka gärna över litet matfett och ringla över sirapen. Grädda vid 175 - 200° ca 50 minuter eller tills kålpuddingen fått fin färg och färsen är genomstekt. Servera direkt ur formen.
Tid för tillagning: Ca 1 1/4 timme,
varav ca 50 minuter i ugnen.
Från Mina Bästa Recept
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar