KALVSTEK MED PORTVINSSÅS
Att marinera kalvkött i mjölk och lök ger det härlig smak. Detta blir en riktig festmåltid där portvinssåsen utgör kronan på verket.
5 - 6 portioner
800 g benfri kalvstek
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk krossade svartpepparkorn
1 msk krossade enbär
1 lagerblad
5 dl mjölk
salt, peppar
1 msk smör eller margarin
2½ dl vatten
2 dl crème fraîche
1 köttbuljongtärning
1 msk maizena
2 msk portvin
Tips:
Stick in en köttermometer i mitten
av köttet. När temperaturen visar
70° är köttet rosa och när den visar
75° är det genomstekt.
Serveringstips:
Servera ugnsstekta potatishalvor,
gröna ärter, gelé och inlagd gurka
till kalvsteken.
Hacka lök och vitlök. Lägg kött, lök, vitlök, svartpeppar, enbär och lagerblad i en plastpåse. Häll på mjölken. Förslut väl och marinera 2 dagar i kylskåp.
Ta upp köttet ur marinaden och torka det. Gnid in det med salt och peppar. Smält matfettet i en stekpanna. Bryn köttet och lägg över det i en ugnssäker form. Stek i mitten av ugnen i 175° 1 - 1 1/4 timme för rosastekt kött och ca 1½ timme för genomstekt. Låt köttet vila 10 - 15 minuter, övertäckt med aluminiumfolie. Vispa ur formen med 2½ dl vatten och sila ned skyn i en kastrull.
Blanda ned crème fraîche, buljongtärning och maizena. Låt såsen koka några minuter. Tillsätt portvinet och smaka av med salt och peppar. Skär upp köttet i skivor och servera det med portvinssåsen.
Tid för tillagning:
Förberedelse 15 minuter
Marineringstid 2 dagar
Tid på spisen 15 minuter
Tid i ugnen 1 - 1½ timme
Från Lätt & Läckert
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar