LEVERGRYTA FRÅN VENEDIG
Här är recept på en gryträtt från Italien, där man verkligen kan konsten att laga goda rätter av lever. Man blandar med förkärlek i färska grönsaker och färska kryddörter och låter dem komplettera den fina leversmaken.
4 portioner
600 - 700 g kalv- eller ungnötlever
4 små gula lökar
4 tomater
1 msk smör eller margarin
1 msk hackad mejram
1 msk hackad basilika
2 msk hackad persilja
några kvistar timjan
2 vitlöksklyftor
200 g färska champinjoner
1 tsk salt
½ citron
Tips:
Man kan använda torkade kryddörter
i stället för färska, men minska då
mängderna.
Gott att äta till:
Kokt ris eller pasta. Isbergssallad.
Skölj levern och skär den i jämna skivor. Skala och grovhacka löken. Skölj tomaterna och skär dem i klyftor. Bryn leverskivorna i litet matfett i en stekpanna. Lägg sedan över dem i en gryta. Bryn löken några minuter i stekpannan, den får inte bli bränd.
Tillsätt tomaterna och det kryddgröna. Pressa över vitlöksklyftorna. Låt allt småputtra några minuter så att tomaterna hinner safta sig.
Ansa och skiva under tiden champinjonerna. Tillsätt dem. Salta och låt allt puttra ytterligare ett par minuter. Häll grönsaksröran över levern i grytan. Pressa över litet citronsaft och låt allt bli genomhett utan att koka.
Tid för tillagning: Ca 30 minuter.
Här är recept på en gryträtt från Italien, där man verkligen kan konsten att laga goda rätter av lever. Man blandar med förkärlek i färska grönsaker och färska kryddörter och låter dem komplettera den fina leversmaken.
4 portioner
600 - 700 g kalv- eller ungnötlever
4 små gula lökar
4 tomater
1 msk smör eller margarin
1 msk hackad mejram
1 msk hackad basilika
2 msk hackad persilja
några kvistar timjan
2 vitlöksklyftor
200 g färska champinjoner
1 tsk salt
½ citron
Tips:
Man kan använda torkade kryddörter
i stället för färska, men minska då
mängderna.
Gott att äta till:
Kokt ris eller pasta. Isbergssallad.
Skölj levern och skär den i jämna skivor. Skala och grovhacka löken. Skölj tomaterna och skär dem i klyftor. Bryn leverskivorna i litet matfett i en stekpanna. Lägg sedan över dem i en gryta. Bryn löken några minuter i stekpannan, den får inte bli bränd.
Tillsätt tomaterna och det kryddgröna. Pressa över vitlöksklyftorna. Låt allt småputtra några minuter så att tomaterna hinner safta sig.
Ansa och skiva under tiden champinjonerna. Tillsätt dem. Salta och låt allt puttra ytterligare ett par minuter. Häll grönsaksröran över levern i grytan. Pressa över litet citronsaft och låt allt bli genomhett utan att koka.
Tid för tillagning: Ca 30 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar