torsdag 22 maj 2014

Kyckling i tomatsås

KYCKLING I TOMATSÅS

Kycklingbitarna steks i ugnen i en tomatsås som har fyllig smak av vin, buljong och kryddor. Rätten kan göras i förväg och sedan värmas till serveringen.

4 portioner

1 kyckling, ca 1 kg
½ tsk salt
1/4 tsk vitpeppar
½ dl + 2 msk vetemjöl
4 msk olja
1 hackad gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
1 dl vitt vin
1 dl hönsbuljong (tärning)
1 burk krossade tomater, 400 g
1 tsk basilika
½ tsk timjan

Tips:
Vinet kan ersättas med hönsbuljong.
Som variation kan du blanda 2½ dl
hackad zucchini i såsen.


Dela kycklingen i bitar. Krydda dem med salt och peppar och vänd dem i ½ dl vetemjöl. Hetta upp 2 msk av oljan i en stekpanna. Bryn kycklingbitarna runt om och lägg sedan över dem i en ugnssäker form. Hetta upp resten av oljan i stekpannan eller i en kastrull och fräs sedan lök och vitlök ett par minuter. Rör i 2 msk vetemjöl och späd med vin och buljong.

Låt såsen koka på medelvärme tills den tjocknar. Tillsätt tomater, basilika och timjan. Smaka av såsen och krydda ev med salt och peppar. Häll såsen över kycklingen och täck med aluminiumfolie. Stek kycklingen i mitten av ugnen i 200° 40 - 45 minuter eller tills kycklingen är genomstekt. Ös med såsen ett par gånger under stekningen.

Servera kycklingen ur formen.


Tid för tillagning:
Förberedelse 20 minuter
Tid i ugnen 40 - 45 minuter


Från Lätt & Läckert


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar