KALASFILÉ
Ett av familjens fem-i-topp-recept som har följt oss genom åren. Det här är så gott att det nästan framkallar hallucinationer, och jag lovar att jag inte överdriver! Visst kan det bli litet kladdigt när paneringen gärna vill fastna i stekpannan, så ha inte för stark värme och, framför allt, bli inte avskräckta. Låt inte det här receptet sitta här i bloggen till ingen nytta utan sätt igång och laga mat!
4 portioner
1 fläskfilé, ca 600 g (när det här receptet kom
in i familjen vägde fläskfiléerna ca 500 g, nu har
de ökat i vikt - de också!)
500 g färska tomater
100 g stark riven ost, gärna Cheddar eller Västerbotten
3 dl vispgrädde
6 msk mild chilisås
2 ägg
2 msk dijonsenap
2 dl skorpmjöl, gärna osötat
salt, vitpeppar
Skär fläskfilén i ca 1 cm tjocka skivor och krydda med salt och peppar. Doppa skivorna först i uppvispat ägg och sedan i skorpmjöl, som blandats med en del av den rivna osten. Bryn köttskivorna på båda sidor - det är här paneringen gärna vill fastna i stekpannan som ni förstår. Skiva tomaterna.
Smörj en ugnsfast form och varva kött och tomatskivor i "taktegelform". Blanda grädde, chilisås och senap. Häll röran i stekpannan som köttet brynts i och låt tjockna något. Häll blandningen över köttet och strö över resterande ost. Sätt formen i 250° ugn 10 - 15 minuter.
Servera gärna med hasselbackspotatis och en god, fräsch sallad.
Från ett receptblad som fanns i affären Bolle i Bollebygd
för ungefär 100 år sedan
Receptet får 5 av 5 möjliga men det tror jag framgår av mina lovord ovan ...
Åh det här var supergott och superenkelt att göra!!! ;Mycket uppskattat av mina middagsgäster!
SvaraRadera