fredag 23 maj 2014

Dagens recept: Potatissallad med äpple

DAGENS RECEPT 2014-05-23


POTATISSALLAD MED ÄPPLE

Bjud på potatissallad och rostbiff och alla tycker att det är gott. Det finns hur många recept som helst på potatisssallad, men pröva det här med äpple och purjo. Den är ovanligt frisk och god i smaken.

4 portioner

8 - 10 kokta, kalla potatisar
2 syrliga äpplen
1 liten purjolök
1 krm salt
½ krm vitpeppar

Dressing:
3 dl gräddfil
½ dl majonnnäs
2 msk senap

Till garnering:
äppelskivor
2 msk finklippt gräslök


Skala potatisen och skär den i tärningar. Skär äpplena i tärningar, men spara ett halvt äpple till garnering. Skölj purjolöken väl och skär den i tunna ringar.

Blanda potatis, äpple och purjolök i en skål och strö på salt och peppar. Blanda samman ingredienserna till dressingen och häll den över salladen. Blanda om. Garnera med äppelskivor och gräslök.

Servera till rostbiff, korv, skinka, rökt kött eller fisk.


Ca 20 minuter att tillaga


Annorlunda:
Potatis är förstås den allra viktigaste ingrediensen i en potatissallad. Men övriga ingredienser kan variera. Färsk grön gurka eller saltgurka harmonierar båda väl i salladen. Ett par msk kapris ger litet extra sting åt salladen. Syltlök och hackad rödbeta är andra varianter. Inlagd rödbeta färgar salladen rosa och därför är det kanske bättre att strö hackad eller finstrimlad rödbeta över salladen i stället för att blanda ned den.

Festligare:
Många tycker om att använda väl avrunnen ananas i sallader. Byt ut äpplen och purjolök mot en burk krossad ananas, ca 300 g. Låt ananasen rinna av väl och blanda ned den i salladen.

Kom ihåg:
Potatis som ska användas till sallad blir bäst om den kokas med skalet på. Mjöliga sorter passar bäst. Potatisen drar åt sig såsen och salladen blir saftig och får fin konsistens.

Till dressing kan man använda majonnäs eller gräddfil. Matolja och vinäger går också bra. Dressingen kan smaksättas på många sätt, t ex med senap, mosad ansjovis eller pickles. Litet riven pepparrot ger extra sting.

Potatissalladen måste inte nödvändigtvis vara kall. Skiva ned några varma, nykokta potatisar i en salladsskål. Vispa samman 1 äggula, 1 tsk senap, 4 msk matolja och 2 msk vinäger. Smaksätt med litet salt och vitpeppar och häll dressingen över den varma potatisen. Blanda om försiktigt och strö finhackad persilja över. Servera den varma potatissalladen till korv, kött eller fisk.

Tips och idéer:
Om man ska ha vinäger eller citronsaft i salladsdressingen är omdiskuterat. Om salladen serveras som ensamrätt tillsammans med smör och bröd och ett glas vin anser man att vinägern bör bytas ut mot citronsaft. Vinäger och vin trivs nämligen inte riktigt bra tillsammans och påverkar varandra på ett negativt sätt.


Från Nya Mästerkocken 1985




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar