ITALIENSK TOMATSOPPA
Använd riktigt mogna, röda tomater till denna soppa. Då framträder smaken bäst och dina gäster kommer att bli förtjusta.
4 portioner
1 kg väl mogna tomater
1 stor gul lök
4 vitlöksklyftor
1 krm nymalen svartpeppar
1 nypa saffran (valfritt)
1 hel chilifrukt eller ½ tsk chilipasta
(valfritt)
½ tsk salt
1½ msk grönsaksfond
1 msk olivolja (valfritt)
Garnering:
basilikablad, bladpersilja eller oreganoskott
Skålla och flå tomaterna. Skär ett kryss i skalet och doppa ned tomaterna i lättsaltat, kokande vatten 1 minut. Ta upp dem och spola dem med kallt vatten och dra av skalet. Skär bort blomfästet och dela tomaterna i stora bitar. Lägg bitarna i en stor kastrull. Skala och hacka löken och lägg ned den i grytan. Skala och pressa ned vitlöksklyftorna. Tillsätt peppar, saffran och den sköljda hela chilifrukten eller chilipastan. Smaka av med salt, grönsaksfond och olivolja.
Lägg ett lock på kastrullen och låt sjuda på svag värme ca 30 minuter eller tills tomaterna är mjuka och saftar sig. Späd ev med litet mer grönsaksfond. Skeda upp soppan i skålar och garnera med örter.
Det går bra att frysa soppan, men du ska veta att den blir litet vattnigare efter upptiningen.
Ca 45 minuter att tillaga
Använd riktigt mogna, röda tomater till denna soppa. Då framträder smaken bäst och dina gäster kommer att bli förtjusta.
4 portioner
1 kg väl mogna tomater
1 stor gul lök
4 vitlöksklyftor
1 krm nymalen svartpeppar
1 nypa saffran (valfritt)
1 hel chilifrukt eller ½ tsk chilipasta
(valfritt)
½ tsk salt
1½ msk grönsaksfond
1 msk olivolja (valfritt)
Garnering:
basilikablad, bladpersilja eller oreganoskott
Skålla och flå tomaterna. Skär ett kryss i skalet och doppa ned tomaterna i lättsaltat, kokande vatten 1 minut. Ta upp dem och spola dem med kallt vatten och dra av skalet. Skär bort blomfästet och dela tomaterna i stora bitar. Lägg bitarna i en stor kastrull. Skala och hacka löken och lägg ned den i grytan. Skala och pressa ned vitlöksklyftorna. Tillsätt peppar, saffran och den sköljda hela chilifrukten eller chilipastan. Smaka av med salt, grönsaksfond och olivolja.
Lägg ett lock på kastrullen och låt sjuda på svag värme ca 30 minuter eller tills tomaterna är mjuka och saftar sig. Späd ev med litet mer grönsaksfond. Skeda upp soppan i skålar och garnera med örter.
Det går bra att frysa soppan, men du ska veta att den blir litet vattnigare efter upptiningen.
Ca 45 minuter att tillaga
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar