GRATINERADE JORDGUBBAR
Jättegod och allas favorit! Passa på att göra denna underbara dessert i juni, när jordgubbarna är som sötast och godast.
4 portioner
750 g jordgubbar
2 äggvitor
1 krm salt
1 vaniljstång
2 dl vispgrädde
3 äggulor
4 msk florsocker
Sås:
100 g mandelmassa
3 msk amarettolikör
2 äggulor
1 msk florsocker
1 dl marsalavin
Börja med såsen. Riv mandelmassan i en bunke och rör i likören tills det blir en jämn massa. Vispa samman äggulorna med florsockret till en luftig smet. Ställ skålen i vattenbad och hetta upp under omrörning tills såsen tjocknat. Blanda då i likör- och mandelmassan samt marsalavin.
Sätt ugnen på 250°. Tvätta och rensa jordgubbarna. Torka dem med hushållspapper och lägg dem i 4 ugnsfasta skålar. Vispa äggvitorna med saltet till ett hårt skum. Värm vaniljstången i vatten. Ta ur vaniljkornen och blanda dem med grädden. Vispa sedan grädden. Vispa också äggulorna med florsockret.
Lägg grädden på jordgubbarna, därefter äggvitan och sedan äggulesmeten. Gratinera ca 5 minuter mitt i ugnen. Servera genast tillsammans med såsen.
Ca 45 minuter att tillaga
Jättegod och allas favorit! Passa på att göra denna underbara dessert i juni, när jordgubbarna är som sötast och godast.
4 portioner
750 g jordgubbar
2 äggvitor
1 krm salt
1 vaniljstång
2 dl vispgrädde
3 äggulor
4 msk florsocker
Sås:
100 g mandelmassa
3 msk amarettolikör
2 äggulor
1 msk florsocker
1 dl marsalavin
Börja med såsen. Riv mandelmassan i en bunke och rör i likören tills det blir en jämn massa. Vispa samman äggulorna med florsockret till en luftig smet. Ställ skålen i vattenbad och hetta upp under omrörning tills såsen tjocknat. Blanda då i likör- och mandelmassan samt marsalavin.
Sätt ugnen på 250°. Tvätta och rensa jordgubbarna. Torka dem med hushållspapper och lägg dem i 4 ugnsfasta skålar. Vispa äggvitorna med saltet till ett hårt skum. Värm vaniljstången i vatten. Ta ur vaniljkornen och blanda dem med grädden. Vispa sedan grädden. Vispa också äggulorna med florsockret.
Lägg grädden på jordgubbarna, därefter äggvitan och sedan äggulesmeten. Gratinera ca 5 minuter mitt i ugnen. Servera genast tillsammans med såsen.
Ca 45 minuter att tillaga
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar