tisdag 13 maj 2014

Gratinerade jordgubbar

GRATINERADE JORDGUBBAR

Jättegod och allas favorit! Passa på att göra denna underbara dessert i juni, när jordgubbarna är som sötast och godast.

4 portioner

750 g jordgubbar
2 äggvitor
1 krm salt
1 vaniljstång
2 dl vispgrädde
3 äggulor
4 msk florsocker

Sås:
100 g mandelmassa
3 msk amarettolikör
2 äggulor
1 msk florsocker
1 dl marsalavin


Börja med såsen. Riv mandelmassan i en bunke och rör i likören tills det blir en jämn massa. Vispa samman äggulorna med florsockret till en luftig smet. Ställ skålen i vattenbad och hetta upp under omrörning tills såsen tjocknat. Blanda då i likör- och mandelmassan samt marsalavin.

Sätt ugnen på 250°. Tvätta och rensa jordgubbarna. Torka dem med hushållspapper och lägg dem i 4 ugnsfasta skålar. Vispa äggvitorna med saltet till ett hårt skum. Värm vaniljstången i vatten. Ta ur vaniljkornen och blanda dem med grädden. Vispa sedan grädden. Vispa också äggulorna med florsockret.

Lägg grädden på jordgubbarna, därefter äggvitan och sedan äggulesmeten. Gratinera ca 5 minuter mitt i ugnen. Servera genast tillsammans med såsen.

Ca 45 minuter att tillaga



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar