fredag 2 maj 2014

Dagens recept: Helstekt rostbiff

DAGENS RECEPT 14-05-02

HELSTEKT ROSTBIFF

En gång i tiden betraktades rostbiff som något typiskt engelskt, men numera tar vi alla gärna till rostbiff när vi vill ha mat som går att förbereda. Rostbiff är dessutom dryg, kan serveras kall och blir alltid uppskattad. Idealisk sommarmat för både små och stora sällskap.

10 portioner

Ca 1 kg benfri rostbiff
1 - 2 tsk salt
2 krm svartpeppar


Gnid in köttet med salt och peppar och lägg det i en liten långpanna. Stick in köttermometern så att spetsen kommer mitt i köttet. Stek i ugn, 125°, ca 1½ timme tills termometern visar 65° om köttet ska vara rosa (medium).

Låt köttet vila ca 15 minuter innan du skär upp steken. Servera rostbiffen varm, skuren i tunna skivor, med sky, kokt eller ugnsbakad potatis och grillade tomater, eller kall med potatissallad eller potatisgratäng.

Ca 5 minuter att förbereda
Ca 1½ timme att ugnssteka


Annorlunda:
Om du har fryst nötkött kan du steka det direkt, otinat. Lägg köttbiten i en liten ugnspanna, en ugnssäker glas- eller keramikform går bra. Stek köttet i 125° ca 2½ timme. Du kan sticka in en stektermometer när köttet har tinat så pass att det går att få in termometern. Stek tills innertemperaturen visar 60°.

Koka upp 5 dl vatten med 1 dl salt och 10 krossade svartpepparkorn. Låt kallna och lägg köttet i en plastpåse och häll den kalla saltlaken över. Låt köttet ligga i kylskåpet över natten. Häll bort saltlaken och skär upp köttet i tunna skivor. Servera med potatissallad eller potatisgratäng.

Servera rostbiffen varm. Vispa ur pannan med litet het buljong och vispa ned crème fraîche i skyn. Servera rostbiffen med sås, grönsaker och kokt eller stekt potatis.

Kom ihåg:
Stek med stektermometer. Gnid in köttet med 1 tsk salt och 1 krm svart- eller vitpeppar per kilo kött. Stick in termometern så att spetsen kommer i den tjockaste biten av köttet.

Tips och idéer:
En stektermometer är ett känsligt instrument. Kontrollera därför då och då att den fungerar. Ett sätt att kontrollera att termometern är hel är att doppa ned röret i hett vatten. Pelaren ska stiga utan att dela sig.

Frys in:
Den färdigstekta rostbiffen kan frysas in, antingen hel eller uppskuren. Uppskurna skivor behåller inte sin vackra rosa färg riktigt i fryst skick. Den hela biten behåller färgen bättre. Förvaringstid ca 6 månader.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar