torsdag 1 maj 2014

Skepparkalops

SKEPPARKALOPS

Den här rätten har troligen uppfunnits någon gång av en fiffig seglarhustru, som kanske bara haft en värmekälla att tillgå. Allt kan nämligen tillagas i en och samma gryta, och man behöver sedan bara servera litet bröd till.

4 portioner

500 g benfritt nötkött, t ex ytterlår
3 gula lökar
2 msk smör eller margarin
1½ tsk salt
6 vitpepparkorn
2 lagerblad
ca 700 g potatis
1 msk klippt gräslök
2 msk hackad persilja

Gott att äta till:
Mörkt bröd och sallad.


Skär köttet i tärningar. Skala och hacka löken. Smält matfettet i en gryta och fräs löken guldbrun. Tillsätt kött, salt, pepparkorn och lagerblad. Späd med så mycket vatten att det står i jämnhöjd med köttet. Låt allt koka under lock på svag värme ca 1 timme.

Skala under tiden potatisen och skär den i tärningar. Lägg dem i grytan och låt det hela koka tills allt är genomkokt, ca 30 minuter. Strö över kryddgrönt före serveringen.

Tid för tillagning: Ca 1 3/4 timme.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar