torsdag 1 maj 2014

Grönsakssoppa med skinka

GRÖNSAKSSOPPA MED SKINKA

Låt osttärningar smälta ned i den varma soppan och servera oreganokryddade krutonger till, så blir soppan extra matig och god.

4 portioner

½ gul lök
2 morötter
1 - 2 stjälkar bladselleri
150 g rökt skinka
2 msk smör eller margarin
1 l hönsbuljong
2 dl gröna ärter eller brytbönor
1/4 tsk timjan
salt, peppar

Krutonger:
4 skivor formfranska
2 msk smör eller margarin
½ tsk oregano

Tips:
Smaksätt soppan med 1 - 2 msk chilisås.


Hacka löken. Skär morötter, selleri och skinka i bitar. Smält matfettet i en kastrull och fräs lök, morötter och selleri ca 5 minuter. Blanda ned skinka och buljong. Låt soppan koka på svag värme ca 15 minuter.

Skär brödet till krutongerna i tärningar. Smält matfettet och blanda ned oreganon. Droppa fettet över brödet. Lägg brödbitarna på en plåt och rosta dem i mitten av ugnen i 200° 6 - 8 minuter eller tills de är gyllengula och krispiga.

Blanda ned ärterna i soppan och krydda med timjan, salt och peppar. Låt soppan koka ett par minuter. Smaka av och servera soppan med krutonger och ev osttärningar.


Tid för tillagning:
Förberedelse 10 minuter
Tid på spisen 20 minuter
Tid i ugnen för krutongerna 6 - 8 minuter



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar