måndag 5 maj 2014

Fransk biff med champinjoner

FRANSK BIFF MED CHAMPINJONER

Biff och champinjoner i gräddig sås smaksatt med senap. En utmärkt bjudrätt - laga den i förväg och värm upp den strax innan den ska serveras.

4 portioner

500 g benfritt nötkött,
t ex innanlår
300 g färska champinjoner
eller 2 burkar konserverade
2 msk smör eller margarin
1 msk matolja
salt, peppar
1 dl rött vin eller vatten
1 dl köttbuljong
2 dl vispgrädde
1 msk fransk senap
1 tsk kinesisk soya
1 pressad vitlöksklyfta
1 - 1½ msk maizena

Garnering:
hackad persilja

Serveringstips:
Pilaffris eller hasselbackspotatis och
blandad sallad. Gärna ett gott rödvin
att dricka.


Skär köttet i bitar och skiva champinjonerna. Bryn 1 msk av smöret och oljan i en stekpanna och stek köttbitarna tills de fått färg. Lägg över dem i en gryta eller kastrull och krydda med salt och peppar. (Jag föredrar alltid att krydda köttet innan jag steker, men det är en smaksak.)

Smält resten av matfettet i stekpannan. Fräs svampen tills vätskan kokat in och lägg sedan över den i grytan. Häll ½ dl av vinet över köttet och svampen. Låt småputtra under lock ca 30 minuter. Blanda ned resten av vinet i grytan. Tillsätt buljong, grädde, senap, soya, vitlök och maizena utrört i litet vatten. Låt alltsammans koka ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Lägg upp rätten på ett serveringsfat, strö över persilja och servera.

Tid att tillaga:
Förberedelse 10 minuter
Tid på spisen ca 50 minuter



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar