DAGENS RECEPT 14-05-06
VINMARINERADE KYCKLINGBRÖST
Kyckling är vår populäraste fågel och den kan anrättas på så många sätt att det aldrig blir enahanda. Den här vinmarinerade kycklingen kan göras helt färdig och sedan värmas i såsen när den ska serveras. Garneras med lätt förvällda långa gurkslingor och persilja.
6 portioner
2 pkt (à 700 g) djupfrysta kycklingbröst
Marinad:
1 krm malen svartpeppar
1 tsk salt
1 tsk stött dragon
3 dl torrt vitt vin
3 msk smör eller margarin
1 hönsbuljongtärning
2 dl crème fraîche
Tina kycklingbrösten och bena ur dem. Ta bort skrovet. Lägg dem tätt i en form. Blanda samman ingredienserna till marinaden och häll den över kycklingbitarna. Låt stå i kylskåp eller på annan sval plats några timmar eller gärna över natten.
Ta upp kycklingbitarna ur marinaden och låt dem rinna av väl, men spara marinaden.
Bryn kycklingen i matfett och strö på salt. Häll på marinaden och smula en buljongtärning över. Låt sjuda ca 20 minuter eller tills kycklingen känns färdig. Ta upp kycklingbitarna och lägg dem på ett varmt uppläggningsfat. Rör ned crème fraîche i skyn och låt sjuda ihop ett par minuter. Häll såsen över kycklingbrösten.
Garnera med gurkskivor, kokade några sekunder i lättsaltat vatten. Strö på hackad persilja. Servera med ris och sallad.
Ca 30 minuter att förbereda
3 - 4 timmar att marinera
Ca 20 minuter att sjuda
Annorlunda:
Stek kycklingbrösten på en bädd av potatis och lök. En praktiskt allt-i-ett-rätt. Uteslut marineringen. Blanda samman 1 msk smält smör, 1 tsk stött dragon, 1 tsk soya, 1 tsk salt och 1 krm svartpeppar. Pensla kycklingen med blandningen. Skala och skiva 10 - 12 potatisar och 3 gula lökar. Varva skivorna i en ugnssäker form. Salta mellan lagren. Täck med folie. Ställ formen i 175 - 200° ugnsvärme ca 15 minuter. Ta bort foliet. Lägg kycklingbitarna på potatisbädden. Ställ tillbaka formen i ugnen och stek ca 40 minuter eller tills kyckling och potatis känns genomstekta. Servera med en fräsch sallad.
Kom ihåg:
Det finns olika skäl till att man marinerar kött. I marinaden ingår så gott som alltid kryddor. Kryddorna ger köttet en speciell smakbrytning. Samtidigt som köttet får smak av marinaden blir det mörare. Det gäller framför allt när man marinerar vilt.
Marinaden bidrar också till att öka hållbarheten hos köttet. Därför är det viktigt att marinaden är sur. Det förhindrar och bromsar olika bakteriers tillväxt. Man kan marinera längre eller kortare tid. Kyckling och annan fågel marineras som regel högst ett dygn. Marinaden används till såsen. Till ljust och lätt kött som kyckling använder man gärna örtkryddor i marinaden, t ex körvel, dragon, persilja och timjan.
Tips och idéer:
Det är enkelt att marinera i en plastpåse. På så vis går det också åt en mindre mängd marinad. Lägg köttet i plastpåsen, häll på marinaden och knyt om så att påsen blir tät. Förvara köttet i kylskåpet. Vänd påsen några gånger under marineringstiden så att marinaden tränger in överallt. Lägg gärna påsen i en skål om det skulle råka läcka något.
VINMARINERADE KYCKLINGBRÖST
Kyckling är vår populäraste fågel och den kan anrättas på så många sätt att det aldrig blir enahanda. Den här vinmarinerade kycklingen kan göras helt färdig och sedan värmas i såsen när den ska serveras. Garneras med lätt förvällda långa gurkslingor och persilja.
6 portioner
2 pkt (à 700 g) djupfrysta kycklingbröst
Marinad:
1 krm malen svartpeppar
1 tsk salt
1 tsk stött dragon
3 dl torrt vitt vin
3 msk smör eller margarin
1 hönsbuljongtärning
2 dl crème fraîche
Tina kycklingbrösten och bena ur dem. Ta bort skrovet. Lägg dem tätt i en form. Blanda samman ingredienserna till marinaden och häll den över kycklingbitarna. Låt stå i kylskåp eller på annan sval plats några timmar eller gärna över natten.
Ta upp kycklingbitarna ur marinaden och låt dem rinna av väl, men spara marinaden.
Bryn kycklingen i matfett och strö på salt. Häll på marinaden och smula en buljongtärning över. Låt sjuda ca 20 minuter eller tills kycklingen känns färdig. Ta upp kycklingbitarna och lägg dem på ett varmt uppläggningsfat. Rör ned crème fraîche i skyn och låt sjuda ihop ett par minuter. Häll såsen över kycklingbrösten.
Garnera med gurkskivor, kokade några sekunder i lättsaltat vatten. Strö på hackad persilja. Servera med ris och sallad.
Ca 30 minuter att förbereda
3 - 4 timmar att marinera
Ca 20 minuter att sjuda
Annorlunda:
Stek kycklingbrösten på en bädd av potatis och lök. En praktiskt allt-i-ett-rätt. Uteslut marineringen. Blanda samman 1 msk smält smör, 1 tsk stött dragon, 1 tsk soya, 1 tsk salt och 1 krm svartpeppar. Pensla kycklingen med blandningen. Skala och skiva 10 - 12 potatisar och 3 gula lökar. Varva skivorna i en ugnssäker form. Salta mellan lagren. Täck med folie. Ställ formen i 175 - 200° ugnsvärme ca 15 minuter. Ta bort foliet. Lägg kycklingbitarna på potatisbädden. Ställ tillbaka formen i ugnen och stek ca 40 minuter eller tills kyckling och potatis känns genomstekta. Servera med en fräsch sallad.
Kom ihåg:
Det finns olika skäl till att man marinerar kött. I marinaden ingår så gott som alltid kryddor. Kryddorna ger köttet en speciell smakbrytning. Samtidigt som köttet får smak av marinaden blir det mörare. Det gäller framför allt när man marinerar vilt.
Marinaden bidrar också till att öka hållbarheten hos köttet. Därför är det viktigt att marinaden är sur. Det förhindrar och bromsar olika bakteriers tillväxt. Man kan marinera längre eller kortare tid. Kyckling och annan fågel marineras som regel högst ett dygn. Marinaden används till såsen. Till ljust och lätt kött som kyckling använder man gärna örtkryddor i marinaden, t ex körvel, dragon, persilja och timjan.
Tips och idéer:
Det är enkelt att marinera i en plastpåse. På så vis går det också åt en mindre mängd marinad. Lägg köttet i plastpåsen, häll på marinaden och knyt om så att påsen blir tät. Förvara köttet i kylskåpet. Vänd påsen några gånger under marineringstiden så att marinaden tränger in överallt. Lägg gärna påsen i en skål om det skulle råka läcka något.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar