DAGENS RECEPT 14-05-22
VARDAGSSOPPA II
Det behövs inga dyra ingredienser för att åstadkomma en god soppa. Potatis, ett par lökar, några tomater och litet inspiration är tillräckligt för att koka ihop en så här festlig vardagssoppa. Men en klick crème fraîche i blir den ännu festligare!
4 portioner
1 kg potatis
4 gula lökar
1 msk smör eller margarin
1 1/4 l buljong (vatten + 3 buljongtärningar)
4 mogna tomater
½ dl finhackad persilja
1½ tsk salt
1 krm vitpeppar
Skölj och skala potatisen. Skär den i tärningar. Skala och hacka löken och fräs den i matfett i en kastrull. Lägg potatisen i kastrullen och häll på buljong. Låt koka ca 20 minuter tills allt är mjukt. Skär tomaterna i tärningar och lägg dem i soppan. Låt koka ett par minuter.
Tillsätt persilja och smaksätt med salt och vitpeppar. Servera med hård smörgås.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 20 minuter att koka
Annorlunda:
Byt ut de färska tomaterna mot en burk hela eller krossade tomater. Det ger en mustig smak och ett vackert utseende åt soppan.
Festligare:
Uteslut persiljan i soppan och servera med en klick crème fraîche och litet klippt gräslök i varje tallrik.
Kom ihåg:
I en soppa är det ofta så att spadet är det viktigaste. Spadet eller buljongen kan vara vegetabilisk, kött-, höns- eller fiskbuljong. Det finns både tärningar och buljongpulver men det är också enkelt att själv koka buljong. Det är inte alltid som allt spad går åt när man kokar t ex kött eller höns. Det som inte går åt till såsen kan sparas och frysas in för att användas till soppa. Det blir god buljong på några köttben, grönsaker, t ex det grova gröna på purjolök, litet morötter och persiljestjälkar. Koka under lock ca 1 timme och sila ifrån buljongen. Låt den kallna och frys ev in den.
Tips och idéer:
Om man vill ha skalade tomater till soppa eller sallad går det enklast att skala dem om de först är skållade. Skär ett litet kryss i tomaten. Stick in en gaffel och doppa tomaten hastigt i kokande vatten. Spola i kallt vatten och dra försiktigt av skalet. Skär tomaten i klyftor eller skivor.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar