DAGENS RECEPT 14-05-21
KORV STROGANOFF
Kännetecken för en Stroganoff är lök, tomater och sur grädde. En riktigt äkta Stroganoff görs på oxfilé eller annat fint nötkött, men korv går också bra. Det är ju ändå så att det är såsen som ger rätten karaktär, och såsen är så "äkta" den kan bli.
4 portioner
300 - 400 g falukorv
1 gul lök
2 msk smör eller margarin
2 msk tomatpuré
1 tsk paprikapulver
2 dl crème fraîche
salt, vitpeppar
Dra av skinnet på falukorven och skär den i strimlor. Skala och hacka löken. Bryn den tillsammans med korven i matfettet. Tillsätt tomatpuré, paprikapulver och crème fraîche. Låt rätten bli genomvarm på svag värme och smaksätt med salt och peppar.
Gott att servera med potatismos eller ris och en sallad.
Ca 15 minuter att tillaga
Enklare:
Enklare och samtidigt billigare blir rätten om du utesluter crème fraîche och i stället späder med litet buljong och vatten och reder av med litet maizena utrört i vatten. Du kan också använda såspulver (brun sås) och röra ned i stekpannan. Späd med vatten och koka upp och låt koka ett par minuter. (Fast det blir ju inte en Stroganoff då förstås, Bellas anm.)
Festligare:
Använd färska tomater. Gör ett kryss i ena änden på tomaten och doppa den i kokande vatten. Spola av med kallt vatten och dra av skinnet. Skär tomaten i klyftor och lägg ned i såsen. Låt sjuda ett par minuter och servera med hemlagat potatismos.
Kom ihåg:
Hemlagat potatismos ska vara lätt och luftigt. Bäst blir potatismos tillagat på mjölig potatis. Potatis till potatismos ska kokas råskalad. Litet av kokvattnet används till spädning av moset.
Det går inte att göra potatismos av färskpotatis, det måste vara gammal potatis med hög stärkelsehalt. I den färska potatisen är vattenhalten alltför hög. Maj månad är en svår månad när det gäller potatis. Den gamla potatisen är ofta skrumpen och tråkig och den egna färska potatisen har ännu inte kommit. Om potatisen är mycket skrumpen kan den läggas i kallt vatten 1 timme innan den skalas. Den drar då åt sig fuktighet och blir lättare att hantera.
Tips och idéer:
Ibland får man lök över. Kanske har du skalat en stor lök men behöver bara ett par skivor eller klyftor. Hacka då resten av löken och fräs den i matfett. Lägg löken i en burk med tättslutande lock och frys in den. Den är bra att ha vid senare tillfällen när du behöver smaksättning i t ex en sås eller stuvning. Torkad lök och lökpulver är också användbart när du vill smaksätta någonting med lök.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar