söndag 25 maj 2014

Dagens recept: Fiskfrikassé

DAGENS RECEPT 14-05-25


FISKFRIKASSÉ

Visst kan man bjuda på fisk och alldeles särskilt gärna på den här fiskfrikassén som innehåller olika fiskslag, skaldjur, grönsaker, vin och grädde. Det är en innehållsrik rätt som serveras i djup tallrik med vitt bröd eller ris.

6 portioner

10 schalottenlökar
1 fänkålsstånd, ca 200 g
1 krossad vitlöksklyfta
2 msk smör eller margarin
2 dl vitt vin
1 burk krossade tomater, 400 g
2 fiskbuljongtärningar
1 dl finhackad dill
½ msk franska örtkryddor

300 g rödspättafilé
300 g kummelfilé
300 g vitlingfilé
5 dl vatten + 1 fiskbuljongtärning
1 burk musslor, 225 g

3 dl vispgrädde


Skala löken och dela i klyftor. Dela fänkålen mitt itu och skär den i tunna ringar. Fräs lök, fänkål och vitlök i matfett. Tillsätt vin, tomater och buljongtärningar. Låt grönsakerna sjuda under lock ca 15 minuter. Tillsätt dill och franska örtkryddor.

Skär under tiden fiskfiléerna i mindre bitar och salta dem lätt. Rödspättafiléerna kan rullas ihop. Lägg fisken i en smord, låg kastrull. Häll på varm fiskbuljong och sjud fisken ca 5 minuter. Ta upp den med hålslev och lägg över den i grönsaksgrytan. Tillsätt musslorna med spad. Smaksätt med salt och peppar om det behövs.

Vispa grädden till hårt skum och rör ned i grytan. Hetta upp och servera fiskfrikassén riktigt het i djupa tallrikar med ris och/eller bröd.


Ca 30 minuter att förbereda
Ca 20 minuter att sjuda


Enklare:
Det går bra att använda djupfryst fisk och man behöver inte ta så många sorter som receptet anger. Välj sorter som finns i frysdisken, t ex kolja- och spättafiléer. Även vitling och torsk går bra. Uteslut vinet och använd enbart fiskbuljong. Schalottenlökarna kan bytas mot små gula lökar eller pärllök.

Annorlunda:
Uteslut vispgrädden och blanda i stället försiktigt ned crème fraîche. Hetta upp och servera.

Kom ihåg:
Använd ett smaksatt kokspad, helst en god fiskbuljong. Ta bara så mycket spad att det nätt och jämnt täcker fisken. Fiskfiléerna kan kokas hela, vikta eller hoprullade. Sjud försiktigt så att fisken inte går sönder. Passa koktiden - fisken ska vara saftig och bara precis kokt. Vin i fiskspadet ger fin smak och gör spadet extra gott.

Tips och idéer:
En dag när du har gott om tid och du har kommit över några fina plattfiskar eller färdiga filéer kan du förbereda en fiskgryta. Filéa plattfiskarna och rulla ihop filéerna. Ställ dem tätt intill varandra i en liten form och frys in dem. Filéerna är sedan färdiga att användas till fiskgryta eller någon annan trevlig fiskrätt.

Frys in:
Fiskfrikassén kan frysas in, men den blir bättre om man fryser den innan grädden är tillsatt. Vispad grädde blir aldrig bra i frys. Tillsätt grädden när frikassén ska serveras. Förvaringstid 3 - 4 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar