DAGENS RECEPT 14-05-24
SALLAD MED SPANSK DRESSING
Ett annorlunda och mycket elegant sätt att servera blomkål och broccoli på. Den färgglada dressingen som hör till är lika god som vacker. Servera med några skivor varmrökt skinka eller kassler, eller som grönsaksrätt till en traditionell middag med kött, sås och potatis.
4 portioner
1 blomkålshuvud, ca 750 g
1 pkt djupfryst broccoli, 500 g
vatten, salt
Spansk dressing:
vitan från 2 hårdkokta ägg
1½ dl matolja
½ dl citronsaft
½ dl vatten
1 tsk paprikapulver
½ tsk salt
4 msk finhackad röd paprika
2 msk finhackad persilja
Ansa blomkålen och dela den i buketter. Låt mittstjälken vara hel med en stor bukett kvar i toppen. Den ska användas som stöd i salladens mitt. Koka blomkål och broccoli knappt mjuka var för sig i lättsaltat vatten. Ta upp grönsakerna och låt dem rinna av väl.
Ställ blomkålsstjälken med buketten nedåt i mitten av en rund skål. Lägg broccoli med stjälkarna vända inåt i en ring runt blomkålen. Varva resten av grönsakerna, vartannat varv blomkål och vartannat varv broccoli, tills skålen är fylld. Täck med en tallrik och lägg en tyngd ovanpå. Häll av ev vätska efter en stund. Kyl grönsakerna ett par timmar.
Hacka äggvitorna och blanda samman alla ingredienser till salladsdressingen. Lägg ett serveringsfat över skålen med grönsaker och vänd över dem på det. Servera med spansk dressing och grovt bröd.
Ca 30 minuter att tillaga
Ca 2 timmar i kylskåp
Enklare:
Använd djupfryst blomkål. Koka den lätt och varva med broccoli i en skål. Det är inte nödvändigt att stjälpa upp salladen men den ser vackrare ut när man gör så. Servera någon färdig salladsdressing till.
Annorlunda:
Servera salladen med en majonnässås, gärna smaksatt med chilisås. Servera hårdkokta ägg i skivor eller klyftor till.
Festligare:
Stjälp upp blomkåls- och broccolisalladen i mitten på ett stort serveringsfat. Lägg skinkstrutar fyllda med hackat ägg och majonnäs runt om på en bädd av strimlad grönsallad. Servera med små kokta färska potatisar.
Kom ihåg:
Kålfamiljen är mycket stor och har många medlemmar av skiftande utseende och storlek. Till de största hör vitkål och rödkål och till de minsta räknar vi brysselkålen. Blomkål och broccoli är nära släkt med varandra. Oftast använder vi djupfryst broccoli men under viss tid kan man även köpa färsk broccoli. Både blomkål och broccoli är rika på B- och C-vitaminer. För att grönsakerna ska bevara sin spänst ska de läggas ned i kokande vatten och koka nätt och jämnt mjuka.
Tips och idéer:
Ett bra sätt att ansa blomkål och broccoli är att bryta sönder grönsakerna i buketter och lägga dem i ättiksblandat vatten. Lägg i ett par isbitar och låt grönsakerna ligga i vattnet en timme. Skulle några småkryp finnas i grönsakerna kryper de snabbt ut ur sina gömställen när de kommer i ättiksvattnet. Skölj sedan kålen väl OCH låt den rinna av innan den kokas. Det är inte meningen att den ska smaka ättika.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar