DAGENS RECEPT 14-05-09
FIN KÖTTPASTEJ
En köttpastej som blir den perfekta bjudmaten. Ser festlig ut, kan serveras varm eller kall och tål att frysas. Dessutom är den dryg och blir därför ekonomisk trots att den innehåller många ägg och mycket grädde.
Ca 10 portioner
1 kg kalvfärs
5 äggulor
3 dl vispgrädde
1 msk salt
½ tsk vitpeppar
10 krossade enbär
ca 1 dl köttbuljong
½ dl sötmandel
30 gröna oliver
6 skivor bacon
Blanda färsen med äggulorna och späd med grädden. Smaksätt med salt och kryddor. Späd med köttbuljong till en ganska lös färs. Skålla och skala mandeln.
Klä en avlång form, ca 2 l, med bakplåtspapper. Lägg köttfärssmet i formen. Fördela mandel och oliver någorlunda jämnt över färsen. Lägg på mer färs och därefter mandel och oliver igen. Täck med färs. Lägg baconskivor ovanpå och tryck ned dem runt om. Vik över papperet som lock.
Grädda i ugn, 200°, ca 1 timme.
Servera pastejen varm med potatisgratäng och sallad eller kall som paté med cumberlandsås och ättiksgurkor eller pickles.
Ca 30 minuter att förbereda
Ca 1 timme i ugnen
Enklare:
Byt ut kalvfärsen mot blandfärs. Om du har några äggvitor i kylskåpet kan du blanda ned dem i färsen för att få en smidig och bra konsistens. De kan ersätta en del av äggulorna. Färsen kan drygas ut med ströbröd. Blötlägg ströbrödet i mjölk eller vatten och arbeta in det i färsen. Sötmandel och oliver är en exklusiv fyllning i färsen och kan ersättas med enklare varor. Skala ett par långa, smala morötter och sjud dem lätt några minuter. Fördela sedan morötterna någorlunda jämnt över färsen. Lägg på mer färs och följ receptet i övrigt.
Festligare:
Servera köttpastejen kall, skuren i tunna skivor, tillsammans med cumberlandsås. Gör en enkel cumberlandsås av lika delar (3 msk) smält röd vinbärsgelé, portvin eller madeira och rödvin. Smaksätt med fransk senap och saft av en apelsin, salt och peppar.
Kom ihåg:
En fin köttfärs får man om man blandar lika delar nöt-, kalv- och fläskfärs. Färsen ska sedan drygas och bindas med antingen bröd eller kokt potatis. Man brukar dryga färsen för att den inte ska bli torr och hård när den steks. Av kokt, kall potatis blir färsen smidig och lätt att hantera. Stek ett prov av färsen så du är säker på att den håller ihop och har fin smak.
Tips och idéer:
Ibland får man vinskvättar över, det är inte nödvändigt att tömma flaskan till sista droppen! Sådana vinskvättar kan frysas in och användas till smaksättning av soppor och såser. Vinet kan frysas in i småburkar med tätt lock.
Frys in:
Köttpastejen går bra att frysa. Frys den hel eller skuren i skivor. Förvaringstid ca 3 månader.
FIN KÖTTPASTEJ
En köttpastej som blir den perfekta bjudmaten. Ser festlig ut, kan serveras varm eller kall och tål att frysas. Dessutom är den dryg och blir därför ekonomisk trots att den innehåller många ägg och mycket grädde.
Ca 10 portioner
1 kg kalvfärs
5 äggulor
3 dl vispgrädde
1 msk salt
½ tsk vitpeppar
10 krossade enbär
ca 1 dl köttbuljong
½ dl sötmandel
30 gröna oliver
6 skivor bacon
Blanda färsen med äggulorna och späd med grädden. Smaksätt med salt och kryddor. Späd med köttbuljong till en ganska lös färs. Skålla och skala mandeln.
Klä en avlång form, ca 2 l, med bakplåtspapper. Lägg köttfärssmet i formen. Fördela mandel och oliver någorlunda jämnt över färsen. Lägg på mer färs och därefter mandel och oliver igen. Täck med färs. Lägg baconskivor ovanpå och tryck ned dem runt om. Vik över papperet som lock.
Grädda i ugn, 200°, ca 1 timme.
Servera pastejen varm med potatisgratäng och sallad eller kall som paté med cumberlandsås och ättiksgurkor eller pickles.
Ca 30 minuter att förbereda
Ca 1 timme i ugnen
Enklare:
Byt ut kalvfärsen mot blandfärs. Om du har några äggvitor i kylskåpet kan du blanda ned dem i färsen för att få en smidig och bra konsistens. De kan ersätta en del av äggulorna. Färsen kan drygas ut med ströbröd. Blötlägg ströbrödet i mjölk eller vatten och arbeta in det i färsen. Sötmandel och oliver är en exklusiv fyllning i färsen och kan ersättas med enklare varor. Skala ett par långa, smala morötter och sjud dem lätt några minuter. Fördela sedan morötterna någorlunda jämnt över färsen. Lägg på mer färs och följ receptet i övrigt.
Festligare:
Servera köttpastejen kall, skuren i tunna skivor, tillsammans med cumberlandsås. Gör en enkel cumberlandsås av lika delar (3 msk) smält röd vinbärsgelé, portvin eller madeira och rödvin. Smaksätt med fransk senap och saft av en apelsin, salt och peppar.
Kom ihåg:
En fin köttfärs får man om man blandar lika delar nöt-, kalv- och fläskfärs. Färsen ska sedan drygas och bindas med antingen bröd eller kokt potatis. Man brukar dryga färsen för att den inte ska bli torr och hård när den steks. Av kokt, kall potatis blir färsen smidig och lätt att hantera. Stek ett prov av färsen så du är säker på att den håller ihop och har fin smak.
Tips och idéer:
Ibland får man vinskvättar över, det är inte nödvändigt att tömma flaskan till sista droppen! Sådana vinskvättar kan frysas in och användas till smaksättning av soppor och såser. Vinet kan frysas in i småburkar med tätt lock.
Frys in:
Köttpastejen går bra att frysa. Frys den hel eller skuren i skivor. Förvaringstid ca 3 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar