JORDGUBBAR MED ROM OCH GRÄDDE
När det är jordgubbstid ska vi passa på och njuta av färska bär så mycket som möjligt. Till många efterrätter passar små, litet billigare jordgubbar bra. De har ofta en högre smak än de mycket stora jordgubbarna.
4 portioner
500 g jordgubbar
1 stor apelsin
3 - 4 msk rom
2 msk florsocker
2½ dl vispgrädde
½ vaniljstång
2 - 3 msk florsocker
Tips:
Man kan använda djupfrysta jordgubbar.
Låt dem tina i apelsinsaften. Traditionerna
hur jordgubbar ska serveras skiftar från land
till land. I Italien serverar man ofta jordgubbar
med citronsaft och socker. I Spanien med sherry
och i Frankrike med Cointreau. I Sverige vill
vi helst ha vispad grädde eller mjölk till.
Rensa och snoppa jordgubbarna. Häll över färskpressad apelsinsaft och rom och strö över florsocker. Rör om försiktigt och låt det hela stå 2 - 3 timmar i kylskåp.
Vispa grädden. Snitta upp vaniljstången och skrapa försiktigt ur kornen. Rör ned dem i den vispade grädden tillsammans med florsockret. Lägg upp bären i portionsskålar och häll över grädden precis när rätten ska serveras.
Tid för tillagning: Ca 30 minuter
+ tid för marinering.
När det är jordgubbstid ska vi passa på och njuta av färska bär så mycket som möjligt. Till många efterrätter passar små, litet billigare jordgubbar bra. De har ofta en högre smak än de mycket stora jordgubbarna.
4 portioner
500 g jordgubbar
1 stor apelsin
3 - 4 msk rom
2 msk florsocker
2½ dl vispgrädde
½ vaniljstång
2 - 3 msk florsocker
Tips:
Man kan använda djupfrysta jordgubbar.
Låt dem tina i apelsinsaften. Traditionerna
hur jordgubbar ska serveras skiftar från land
till land. I Italien serverar man ofta jordgubbar
med citronsaft och socker. I Spanien med sherry
och i Frankrike med Cointreau. I Sverige vill
vi helst ha vispad grädde eller mjölk till.
Rensa och snoppa jordgubbarna. Häll över färskpressad apelsinsaft och rom och strö över florsocker. Rör om försiktigt och låt det hela stå 2 - 3 timmar i kylskåp.
Vispa grädden. Snitta upp vaniljstången och skrapa försiktigt ur kornen. Rör ned dem i den vispade grädden tillsammans med florsockret. Lägg upp bären i portionsskålar och häll över grädden precis när rätten ska serveras.
Tid för tillagning: Ca 30 minuter
+ tid för marinering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar