söndag 25 maj 2014

Burgunderkotlett

BURGUNDERKOTLETT

Kotletter som får puttra i en kryddad rödvinssås får en ny och mycket intressant smak. Välj billigt vin till matvin.

4 personer

4 fläskkotletter
5 dl rödvin
½ lagerblad
5 hela vitpepparkorn
2 torkade enbär
2 msk vetemjöl
salt, svartpeppar
4 msk olja
2 msk grädde
1 stor gul lök i ringar
1 röd och 1 grön paprika i strimlor
timjan, vitpeppar


Koka upp rödvinet med lagerblad, pepparkorn och enbär. Låt sjuda under lock på svag värme ca 30 minuter och sila sedan vinet.

Gör några snitt genom fettkanten på kotletterna så att de inte drar ihop sig under stekningen. Vänd dem i mjöl kryddat med salt och svartpeppar. Hetta upp 1 msk olja i en stekpanna och bryn hastigt kotletterna gyllenbruna på båda sidor. Späd litet i sänder med rödvinet och låt kotletterna småputtra under lock ca 15 minuter. Runda av med grädde och smaka av vinsåsen.

Fräs lökringarna ljusgula i resten av oljan. Tillsätt paprikastrimlorna och låt dem fräsa med några minuter. Krydda med litet timjan, salt och peppar. Häll ca ½ dl vatten över grönsaksfräset och låt småkoka 10 minuter. Lägg gärna några små brynta lökar som garnityr över kotletterna och servera med kokt potatis eller potatismos.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar