tisdag 13 maj 2014

Bjudgryta

BJUDGRYTA

En lyxig gryta lagad på prima kött och med goda grönsaker i kan vara fin bjudmat. Laga den dagen före festen och värm försiktigt.

4 portioner

500 - 600 g benfritt nötkött,
t ex välhängd rostbiff
1 gul lök
2 msk smör eller margarin
salt, nymalen svartpeppar
6 potatisar
4 morötter
2 - 3 dl vatten
ca 2 msk tomatpuré
1 burk consommé, ca 300 g
1 - 2 purjolökar
1 dl rödvin eller 2 msk konjak
1 msk torr sherry
1 - 2 krm oregano
½ - 3/4 msk arrowrot
½ dl kallt vatten

Gott att äta till:
Ugnsvärmd baguette.


Skär köttet i kuber. Skala och hacka löken. Bryn kött och lök i matfettet i stekpanna. Krydda. Skala potatis och morötter och skär dem i bitar eller tjocka skivor. Varva kött och lök med potatis och morot i en gryta.

Koka ur stekpannan med en del av vattnet, blanda i tomatpurén och häll över det i grytan. Tillsätt buljongen och låt koka upp. Täck med lock och sjud på svag värme ca 45 minuter tills köttet är mört. Ansa och skär purjon i bitar och tillsätt dem efter 30 minuter. Späd med mer vatten om skyn kokat ihop för mycket. Tillsätt rödvin eller konjak, sherry samt smulad oregano och smaka av.

Rör ut arrowroten i kallt vatten. Lägg upp kött och grönsaker i varm serveringsgryta. Vispa ned redningen i stekskyn, koka upp och häll sedan såsen över gryträtten.

Tid för tillagning: Ca 1½ timme.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar