torsdag 22 maj 2014

Biff på tomatbädd

BIFF PÅ TOMATBÄDD

Servera kött då och då - ta som vana att en gång i veckan göra något speciellt, t ex den här schweiziska biffen.

4 portioner

1 skiva benfri mörad märgpipa,
ca 400 g, 1½ cm tjock
1 msk vetemjöl
1 krm svartpeppar
1 gul lök
75 g blekselleri
3½ dl köttbuljong eller fond
2 vitlöksklyftor
2 tomater
1 burk krossade tomater, 400 g
1 lagerblad
1 krm torkad timjan
1 krm vitlökspulver


Sätt på grillen. Klä en plåt med folie. Blanda mjöl och svartpeppar noga på ett bakplåtspapper och panera köttet på båda sidor i mjölblandningen. Lägg steken på den folieklädda plåten och grilla den läckert brun ca 8 minuter. Lägg den på en trancherbräda och skär bort ev fett.

Skala och hacka löken, ansa och skiva sellerin samt skala och pressa vitlöken. Lägg alltsammans i en kastrull, häll på 1 msk av buljongen och sjud lök och selleri mjuka ca 3 minuter under omrörning. Kärna ur och tärna de färska tomaterna och tillsätt dem. Tillsätt också köttet, krossade tomater, resten av buljongen, lagerblad, timjan och vitlökspulver. Låt det koka upp och lägg på locket.

Bräsera köttet på svag värme tills det är färdigt och tomatsåsen har tjocknat, ca 35 minuter. Skeda upp såsen på ett serveringsfat, lägg på steken och servera genast. Basmati- eller vildris passar bra till. Glöm inte brytbrödet att suga upp den goda tomatsåsen med.


Tid för tillagning: Ca 1 timme.


Från IMP kortserie


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar