tisdag 22 april 2014

Dagens recept: Färserade ägg

DAGENS RECEPT 14-04-22

FÄRSERADE ÄGG

Färserade ägg är inte svåra att laga till och de är roliga att bjuda på. Vem kan tro att det knapriga bruna höljet består av vanlig fläskkorv? Servera dem varma med en gräddfilssås eller kalla med chilisås och pickles.

6 portioner

6 hårdkokta ägg
2 msk vetemjöl
ca 400 g rå fläskkorv
1 ägg
rivet färskt vitt bröd

Till kokning:
matolja


Skala de hårdkokta äggen och rulla dem i mjöl. Tryck ut innehållet ur fläskkorven. Dela blandningen i sex lika stora delar och täck varje ägg runtom med färs. Doppa dem i uppvispat ägg och rulla i rivet vitt bröd. Låt äggen torka en stund på ytan.

Koka äggen i het olja några minuter tills utsidan blir gyllenbrun. Ta upp äggen och låt dem rinna av.

Servera äggen varma eller kalla med sallad, tomater och en gräddfilssås.

Ca 20 minuter att förbereda
3 - 5 minuter att koka


Annorlunda:
I stället för att använda korvsmet kan man ta vanlig köttfärs. Köttfärsen måste då spädas och blandas på vanligt sätt - d v s med grädde eller vatten - och bindas med ett ägg. Till 6 ägg behövs ca 500 g blandfärs. Tillsätt 2 dl vätska (grädde eller vatten), 3/4 dl ströbröd, ½ tsk salt och 1 krm vitpeppar. Arbeta färsen smidig. Följ receptet i övrigt.

Smörj en avlång brödform och lägg ned köttfärssmet. Lägg hårdkokta ägg efter varandra i formen. Täck med ett lager färs och tryck till väl om äggen. Pensla med smält matfett och grädda i ugn, 225°, ca 40 minuter. Servera med sås och sallad.

Kom ihåg:
Rå korv är en känslig färskvara. Var därför noga när du handskas med den. Korven bör förvaras i kylskåp och de färserade äggen bör kokas så snabbt som möjligt. Smeten går lätt att hantera om du sköljer händerna under kallvattenkranen under tiden som du arbetar med smeten.

Fritering kräver alltid försiktighet. Det finns särskilda grytor för fritering, men det går bra använda en vanlig tjockbottnad, gärna dubbelemaljerad gryta. En vanlig gjutjärnsgryta går också bra. Koka i omgångar. Ha inte för mycket fett i grytan så att det stänker eller kokar över.

Tips och idéer:
Rivet färskt bröd ger en knaprig yta på flottyrkokta rätter. Det fastnar lätt i den fuktiga ytan när man panerar med brödet. Passa därför på och riv några överblivna skivor eller inkråmet från några småfranska. Lägg det rivna mjuka brödet i små plastpåsar och frys in. Det blir utmärkt att använda till panering.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar