Receptet är hämtat ur boken "Från slottsgemak och herrgårdskök" av Gunilla Wärle. Det kommer från Björnstorps säteri, som är över 400 år gammalt. Där bor nu friherre Thure-Gabriel Gyllenkrok tillsammans med sin fru, grevinnan Caroline Mörner af Morlanda - eller de bodde där när boken gavs ut 1984.
HILDURS POTATISRÄTT MED FLÄSK
5 - 6 personer
500 g magert lättrökt, lättsaltat
eller färskt fläsk
3 - 4 medelstora gula lökar
1 kg små eller medelstora råa potatisar
1 1/4 dl vatten eller buljong
vitpeppar
(salt)
(timjan)
persilja
2 msk olja till stekpannan
Skär fläsket i tärningar. Hacka löken. Skala små eller medelstora potatisar, dela små i 4 klyftor och större i 8. Potatisen kan också skivas. Häll litet olja i stekpannan och bryn fläsk och lök. Lägg på potatisen och häll på vatten eller buljong. Krydda med litet peppar och ev timjan. Salta, om fläsket är färskt. Om det är rökt eller saltat behövs inget extra salt.
Täck pannan med lock och låt rätten puttra på svag värme, tills potatisen känns mjuk.
Smaka av med kryddor. Vänd upp rätten på ett fat, så att fläsket kommer överst. Klipp litet persilja över och servera gärna med rödbetor och sallad.
HILDURS POTATISRÄTT MED FLÄSK
5 - 6 personer
500 g magert lättrökt, lättsaltat
eller färskt fläsk
3 - 4 medelstora gula lökar
1 kg små eller medelstora råa potatisar
1 1/4 dl vatten eller buljong
vitpeppar
(salt)
(timjan)
persilja
2 msk olja till stekpannan
Skär fläsket i tärningar. Hacka löken. Skala små eller medelstora potatisar, dela små i 4 klyftor och större i 8. Potatisen kan också skivas. Häll litet olja i stekpannan och bryn fläsk och lök. Lägg på potatisen och häll på vatten eller buljong. Krydda med litet peppar och ev timjan. Salta, om fläsket är färskt. Om det är rökt eller saltat behövs inget extra salt.
Täck pannan med lock och låt rätten puttra på svag värme, tills potatisen känns mjuk.
Smaka av med kryddor. Vänd upp rätten på ett fat, så att fläsket kommer överst. Klipp litet persilja över och servera gärna med rödbetor och sallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar