GORGONZOLAFYLLD FILÉ OCH CHILIMAJONNÄS
Härlig festrätt med helstekt fläskfilé som fylls med gorgonzola och serveras med ugnsrostad potatis och hemgjord chilimajonnäs.
4 portioner
600 g potatis, gärna små
2 msk olja
salt, peppar
1 fläskfilé, ca 600 g
125 g gorgonzolaost
smör till stekning
Chilimajonnäs:
1 ägg
1 msk citronjuice
3 dl smakneutral olja
½ tsk salt
3 krm svartpeppar
1 tsk stark chilisås, t ex sriracha
Tillbehör:
100 g rostade mandlar
½ dl hackad persilja
Sätt ugnen på 200 grader. Halvera och lägg potatisen i en långpanna. Blanda den med olja, salt och peppar och rosta ca 30 minuter.
Putsa köttet från hinnor och senor och bryn det gyllene i smör i en het stekpanna. Salta och peppra och lyft upp köttet ur pannan. Skär ett snitt längs med långsidan, ca ½ cm från botten och ut i sidorna, men inte helt igenom. Det ska bli ett snitt i fläskfilén som ska fyllas med ost. Salta och peppra inuti.
Lägg i bitar av gorgonzolan i snittet och fäst ihop med tandpetare. Ta ut långpannan med potatisen, rör om och gör plats för köttet. Lägg filén med snittet uppåt och stötta med potatisen runt om. Sänk värmen till 125 grader och tillaga 30 - 40 minuter. Potatisen ska vara mjuk och köttet ha en innertemperatur på 68 grader. Låt köttet vila 10 minuter före servering.
Chilimajonnäs:
Lägg ingredienserna i ett högt kärl. Sätt i stavmixern i botten och för den sakta upp. När du ser att emulsionen bildas kan du föra stavmixern upp och ner några gånger. Det går snabbt, 1 - 2 minuter max. Smaka av, ev behövs mer salt och peppar.
Strö rostad mandel och persilja över rätten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar